Είναι σήμερα η Τουρκία ασφαλής χώρα για κάποιους πρόσφυγες;

Ερώτηση Κ. Κούνεβα με αφορμή τις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία- Η Κομισιόν ερωτάται αν εξετάζει διακοπή των επιστροφών προσφύγων και μεταναστών όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 Την έντονη ανησυχία που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Τουρκία και των πρωτοφανών μέτρων του καθεστώτος Ερντογάν μετά το πραξικόπημα στη διαχείριση του προσφυγικού συμπυκνώνει ερώτηση της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι η ήδη προβληματική ευρωτουρκική συμφωνία προβλέπει επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται τα δικαιώματα διεθνούς προστασίας τους και ότι για κάθε αίτημα ασύλου, όπως προβλέπεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, εξετάζεται εξατομικευμένα αν η Τουρκία μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα. Ωστόσο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα, οι μαζικές διώξεις και η αναστολή των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα γεννούν το ερώτημα αν η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα όχι μόνο για οποιονδήποτε πρόσφυγα και μετανάστη, αλλά και για μεγάλες ομάδες Τούρκων πολιτών. Υπό το φως των ανησυχητικών εξελίξεων, η Κ. Κούνεβα ρωτά την Κομισιόν αν εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής των επιστροφών προσφύγων όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και αν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο, στην περίπτωση που η ευρωτουρκική συμφωνία αποδειχθεί ανεφάρμοστη στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία.

Το κείμενο της ερώτησης, που κατατέθηκε ως επείγουσα (κατά προτεραιότητα), έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τίτλος:  Είναι η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα για πρόσφυγες στις νέες συνθήκες;

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (18/3/2016) προβλέπει ότι, προκειμένου να εξαρθρωθούν τα δίκτυα των διακινητών και να μην τίθενται σε κίνδυνο ζωές μεταναστών, «όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν… σε πλήρη συμφωνία με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο». Η δήλωση ορίζει ότι οι μετανάστες θα επιστρέφονται στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση τήρησης της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ για τη διαδικασία ασύλου για όσους το ζητούν.

Με δεδομένο ότι το άρθρο 38 της Οδηγίας θέτει συγκεκριμένα κριτήρια καθορισμού τρίτης χώρας ως ασφαλούς για κάθε συγκεκριμένο αιτούντα άσυλο και υπό το πρίσμα των εξελίξεων που πυροδότησε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία (κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιορισμοί ατομικών ελευθεριών, αναστολή Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 60.000 απολύσεις, διαθεσιμότητες ή συλλήψεις δημοσίων λειτουργών), ερωτάται η Επιτροπή:

1)      Μπορεί η Τουρκία κατά περίπτωση να θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα;

2)      Με δεδομένο ότι το μέτρο της επιστροφής είναι «έκτακτο και προσωρινό» [i], εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής του όσο διαρκεί στην Τουρκία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

3)      Ποιο εναλλακτικό σχέδιο διαθέτει, εάν η συμφωνία αποδειχθεί ανεφάρμοστη στις νέες συνθήκες, χωρίς να κινδυνεύσουν τα δικαιώματα διεθνούς προστασίας των μεταναστών».

[i] Σύμφωνα με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, 18/3/2016