Κ.Κούνεβα: «Το trafficking ξεκινά όταν τα θύματα ξεφεύγουν από τα προβληματικά σπίτια τους, βασιζόμενα σε μία υπόσχεση»

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Κωνσταντίνα Κούνεβα,με πολλές παρεμβάσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το θέμα του ‘trafficking’ (ΣΣ: Η τελευταία της παρέμβαση 3 μήνες πριν  αναφέρει ότι μόνο στην Ευρώπη 880.000 άνθρωποι είναι θύματα εμπορίας  αλλά μόνο 8.000 φτάνουν στις κρατικές αρχές), μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Διαβατήριο» με τον Νίκο Μεγγρέλη.

-Συνεχώς αυξάνονται τα θύματα του trafficking άσχετα αν έχουν ψηφιστεί ευρωπαϊκές οδηγίες  υπέρ της πρόληψης και κατά της εμπορίας από το 2011:

«Διερωτώμαι  αν έχουν συνοχή  ή αν εφαρμόζονται οι νόμοι. Και που άραγε μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες που θέλουν να ξεφύγουν. Δεν υπάρχουν δομές  στην κοινωνία μας αλλά ούτε και  χρήματα.

Η λύση είναι να δοθούν περισσότερα χρήματα εφαρμόζοντας  μία κοινή πολιτική μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρώπης σε συνεργασία με τη χώρα όπου έρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του. Οι άνθρωποι αυτοί εκδίδονται, εξαναγκάζονται  με τη βία στη δουλεία ή στην πορνεία από κυκλώματα εκβιαστών και  φυσικά οι περισσότεροι δεν έρχονται με τη θέλησή τους.

Συνένοχοι στο trafficking είναι όλοι, ‘ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας’.Το κύκλωμα δεν αφορά μόνο τον διακινητή, δεν είναι ο μοναδικός ένοχος. Συνένοχος είναι και ο αγοραστής του σεξ που εκμεταλλεύεται τα κορίτσια και τις γυναίκες. Είναι συνένοχος ολόκληρου μηχανισμού. Εμείς οι ευρωβουλευτές της αριστεράς, προτείναμε να υιοθετηθεί το «Σκανδιναβικό μοντέλο». Είναι πρώτον η βοήθεια στα θύματα της πορνείας και του ‘trafficking’ για να ξεφύγουν και δεύτερον η πολύ αυστηρή τιμωρία στους διακινητές αλλά και σε αυτούς που το χρησιμοποιούν γιατί είναι οι βασικοί συνένοχοι. Τα αντίστοιχα στοιχεία που  υπάρχουν αποδεικνύουν ότι   έχει αποδώσει το μοντέλο αυτό παγκοσμίως.

Η εμπορία παιδιών αποτελεί ντροπή για όλη την Ευρώπη  και ιδιαίτερα το πως εξαφανίζονται μετά. Στην  έκθεση μου αναλύω πως ξεκινά το trafficking. Ξεφεύγουν τα θύματα συνήθως από προβληματικά σπίτια με τεράστιες οικονομικές ανάγκες για να εργαστούν, βασιζόμενα σε μία υπόσχεση αλλά μπλέκουν στο κύκλωμα των διακινητών και στη σεξουαλική σκλαβιά.

Έγινε μία σχετική ημερίδα χθες για τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα για 2.500.000 ανθρώπους, ως προσωπικό φροντίδας στην Ευρώπη. Οι προτάσεις αφορούν τα μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης προκειμένου να φροντίζουν ανθρώπους που έχουν προβλήματα  υγείας, στο σπίτι τους,  κυρίως οικιακοί βοηθοί.  Οι χώρες δεν έχουν τις κατάλληλες δομές για να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία γιαυτό έχουμε προτείνει μέχρι και φοροαπαλλαγές ώστε να υπάρξει μία αξιοπρεπή εργασία χωρίς να υπάρχει φόβος για εκμετάλλευση.

Για την τροπολογία  που κατέθεσε  στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη:

«Είναι πολύ σημαντική τροπολογία και αφορά τη δυνατότητα σύναψης, από όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα από αυτόν νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ατομικών συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης κτιρίων. Ήταν και προσωπικό μου στοίχημα προκειμένου να σταματήσει ‘το δουλεμπόριο των εργολάβων’ όπως ήταν πριν. Χαιρετίζω τη νέα ρύθμιση και συνεχίζουμε με το έργο μας, ώστε όλοι οι μετανάστες και οι ‘Ελληνες που εργάζονται στα συνεργεία και σε δημόσιους φορείς να μη χάσουν τη δουλειά τους και  ευελπιστούμε ότι σε κατάλληλες συνθήκες αργότερα, θα γίνουν οι συμβάσεις τους, από έργου σε αορίστου».

 

http://www.athina984.gr/2016/10/21/k-kounevato-trafficking-xekina-otan-ta-thymata-xefevgoun-apo-ta-provlimatika-spitia-tous-vasizomena-se-mia-yposchesi/