Τι είναι το κοινωνικό τριπλό Α

Τα χαρτιά της καλείται να ανοίξει  η Κομισιόν αναφορικά με τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις της που εμπεριέχουν τον στόχο της  ανάκτησης της ευρωπαικής κοινωνικής πολιτικής.H ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλώντας στο Κόκκινο εκφράζει την ανάγκη της διαμόρφωσης ενός Συμφώνου Σταθερότητας που είναι ταυτόχρονα σύμφωνο Ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας..

Σήμερα, Τρίτη, δεύτερη μέρα συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις της Επιτροπής σε προφορική ερώτηση που υποβάλει η Επιτροπή Απασχόλησης και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της Τόμας Χέντελ. Η ερώτηση είναι απλή: «τι είναι το κοινωνικό τριπλό Α» για το οποίο μιλάει η Κομισιόν;

Και εξηγώ. Από την αρχή της θητείας της η Κομισιόν και ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχαν πει ότι η φιλοδοξία τους είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει τη βαθμολογία «ΑΑΑ» στην κοινωνική της πολιτική. Είναι κάτι ανάλογο με τον τρόπο που βαθμολογούν οι οίκοι αξιολόγησης το χρέος και τα ομόλογα των χωρών. Φυσικά, δεν υπάρχει κανείς στις αγορές που να βαθμολογεί την κοινωνική πολιτική, τις εργασιακές σχέσεις, το επίπεδο της ανεργίας, την απασχόληση ή το επίπεδο των αμοιβών. Ίσα ίσα που οι αγορές συνήθως βαθμολογούν καλά τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. μόνο όταν επιβάλλουν λιτότητα. Οπότε, το ερώτημα είναι τι εννοεί η Κομισιόν με το κοινωνικό τριπλό Α; Και τι έχει κάνει από τότε που το ανακοίνωσε; Απολύτως τίποτα; Το έχουν αναφέρει ξανά στην Έκθεση των Πέντε Προέδρων, έχουν μιλήσει πολλές φορές και ο Γιούνκερ και άλλοι αξιωματούχοι, αλλά στην ουσία δεν έχουμε δει και ακούσει τίποτα συγκεκριμένο. Γιατί; Γιατί για να αποκτήσει η Ευρώπη ένα κοινωνικό τριπλό Α, για να υπάρξει δηλαδή μια Κοινωνική Ευρώπη, πρέπει να σταματήσει μια οικονομική και νομισματική ένωση δημοσιονομικής λιτότητας. Είναι η Κομισιόν έτοιμη να προτείνει δίπλα στα κριτήρια για το έλλειμμα, το χρέος και τον πληθωρισμό να βάλει ως ισότιμα κριτήρια την απασχόληση, το επίπεδο μισθών, την ποιότητα της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας που έχουν τόσο κτυπηθεί τα τελευταία χρόνια; Μακάρι. Αλλά νομίζω ότι προς το παρόν αυτή η συζήτηση είναι μια υποκριτική φλυαρία. Πάντως, αυτό χρειάζεται η Ευρώπη αν θέλουμε να επιβιώσει σαν ένωση. Μια νέα Συνθήκη, ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που να είναι ταυτόχρονα σύμφωνο Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευημερίας.

 http://www.stokokkino.gr/article/1000000000027753/I-Europi-sto-Kokkino