Κ. Κούνεβα: «Τέλος στην ανομία των εργολάβων»

Η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL χαιρετίζει τη ρύθμιση που ψηφίστηκε για συμβάσεις εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης στο Δημόσιο.

Με αφορμή την υπερψήφιση από τη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, της τροπολογίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Θέλω να χαιρετίσω το σημαντικό βήμα που έγινε για να μπει τέλος στην ανομία των εργολάβων- δουλεμπόρων στο δημόσιο, με τη ρύθμιση- τροπολογία του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, στον Νόμο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (μέχρι και 24 μήνες) από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, επανέρχεται η νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς, που είχαν μετατραπεί σε σχέσεις δουλείας και άγριας εκμετάλλευσης , λόγω της εκτεταμένης παραβατικότητας των εργολάβων, που απομυζούσαν για χρόνια το δημόσιο χρήμα. Ταυτόχρονα εξοικονομούνται δημόσιοι πόροι, τόσο αναγκαίοι στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Τερματίζεται επίσης το καθεστώς αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας, που απειλούσε τις θέσεις εργασίας τους, μετά τις προσφυγές των εργολάβων κατά των ατομικών συμβάσεων έργου που επιχειρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.  Με τις ατομικές  συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, θωρακίζονται οι θέσεις εργασίας τους, σύμφωνα με  τις συνταγματικές διατάξεις και το δίκαιο της Ε.Ε.

Είμαι πολύ χαρούμενη  με την πρωτοβουλία αυτή,  γιατί η κατάργηση των εργολαβικών κυκλωμάτων, -θύμα των οποίων υπήρξα κι εγώ,- αποτελούσε ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα, ένα στόχο πρώτης γραμμής, που πάλεψα τόσο σαν συνδικαλίστρια, όσο και ως ευρωβουλευτής.

Από εδώ και πέρα εργαζόμαστε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία, έλληνες και μετανάστες, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στα Νοσοκομεία, τα σχολικά κτίρια, τα μέσα μεταφοράς κλπ.,  πολλές φορές απλήρωτοι, να διατηρήσουν τη δουλειά τους και αργότερα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αποκτήσουν συμβάσεις  αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Η τροπολογία εμπεριέχεται στο Νόμο 4430/2016 για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 205/31.10.2016/Τεύχος Α/Άρθρο 63

https://www.e-nomothesia.gr/kat-oikonomia/nomos-4430-2016.html