Τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 στη Νάντια Μουράντ και τη Λαμίγια Χατζι Μπασάρ

Η απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 στις δύο Γεζίντι από το Ιράκ, τη Νάντια Μουράντ και τη Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Τα δύο κορίτσια υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το IΚ. Μάθετε περισσότερα για την ιστορία τους και τον αγώνα τους κατά του ΙΚ στο παρακάτω βίντεο.

http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/20161202STO54446/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%86-2016
Οι Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, εκπροσωπούν με τη βράβευσή τους την καταδιωκόμενη κοινότητα των Γεζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από το Ισλαμικό Κράτος. Κατάγονται από το Κος, συνοριακό χωριό του Ιράκ. Το Ισλαμικό κράτος μπήκε στο χωριό το καλοκαίρι του 2014 και έσφαξε άνδρες και παιδιά, ενώ οι περισσότερες γυναίκες προστέθηκαν στις χιλιάδες Γεζίντι που απήχθησαν από το ΙΚ και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς.

Η Νάντια Μουράντ κατάφερε να δραπετεύσει απο το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο του 2014, ενώ η Χατζί Μπασάρ την ακολούθησε τον Απρίλιο του 2016 με τη βοήθεια της οικογένειάς της που πλήρωσε διακινητές της περιοχής για τον σκοπό αυτό.
Τα δύο κορίτσια ζουν σήμερα στη Γερμανία και δραστηριοποιούνται για την ενημέρωση ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η αρχαιότατη κοινότητας των Γεζίντι, ενώ συνεχίζουν να βοηθούν γυναίκες και παιδιά που έπεσαν θύματα δουλείας και θηριωδιών από το IΚ.

«Είδα χιλιάδες πρόσφυγες να βιώνουν το ίδιο πράγμα που βιώσαμε εγώ και η οικογένειά μου. Είμαστε σκορπισμένοι παντού. Γνωρίζω επίσης, ότι το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να μας ακολουθεί, προσπαθώντας να μας εξοντώσει. Αυτό σκέφτομαι και αυτό είναι που μου δίνει τη δύναμη, όλη τη δύναμη για να συνεχίσω», λέει η Μουράντ στη συνέντευξη μας.
«Θα ήθελα να εξηγήσω τι μου συνέβη εκεί, όχι μόνο για εμένα αλλά ώστε οι άλλοι, οι άλλες γυναίκες να μην περάσουν τέτοια δοκιμασία κι εμείς οι Γεζίντι να μην υποστούμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», εξηγεί η Χατζι Μπασίρ

Απευθείας μετάδοση της τελετής απονομής

Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο από τις 13.00 (ώρα Ελλάδος). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:  https://www.facebook.com/europeanparliament/?fref=ts

Οι άλλοι δύο τελικοί υποψήφιοι για το βραβείο, ο Τούρκος δημοσιογράφος, Can Dündar και ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Mustafa Dzhemilev, παρευρέθηκαν επίσης στην τελετή. http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/20161007STO46179/%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%86-2016-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%BF%CE%B9
Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.