Η μάχη για τα εργασιακά στην Ελλάδα αφορά όλη την Ευρώπη

Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην συνεδρίαση της GUE/NGL με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, ήταν το θέμα συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/6) στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, GUE/NGL. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένης δράσης της Αριστεράς ώστε να αποκρουστούν οι πιέσεις των δανειστών για μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κατά την επόμενη αξιολόγηση του Μνημονίου, το φθινόπωρο.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο με την παρέμβαση της Κ. Κούνεβα:

Το κείμενο της παρέμβασης της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:

 «Στην Ελλάδα, για την αξιολόγηση του φθινοπώρου οι δανειστές θα πιέσουν ώστε να καταργηθούν κι αυτά τα λίγα που απέμειναν από το παλαιό εργατικό δίκαιο.

Δηλαδή, θα επιμείνουν να γίνουν πιο εύκολες και γρήγορες οι  ομαδικές απολύσεις, όταν  η ανεργία στους νέους είναι 50% και στους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 70%.

Θα επιμείνουν να παραμείνουν παγωμένες οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα πιέσουν ακόμη και για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ώστε να γίνεται πιο δύσκολη και χρονοβόρα η απόφαση των συνδικάτων για απεργίες.

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνια αλλά όλες τις χώρες. Και αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία είναι το πρώτο  δείγμα.

Εδώ δίνονται οι τελευταίες μάχες του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, πολύ σύντομα ακόμη και στο Βέλγιο-ναι, μη σας φαίνεται υπερβολικό και περίεργο-, για να μη μιλήσω για την ανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πρόσφατα βρέθηκα στη Σόφια με πρόσκληση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και είχα πάλι την ευκαιρία να διαπιστώσω την πλήρη κατάρρευση ακόμη και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων.

Η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ΠΛΗΡΗΣ κι αν δεν υπάρξει μια σοβαρή αντίσταση στις πιέσεις των δανειστών για ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά, θα γίνει πολύ πιο εύκολη η κατάρρευση του εργατικού δικαίου και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς ως Αριστερά στην Ευρώπη απέναντι σε αυτήν την καταιγίδα που ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά φοβάμαι  ότι θα απλωθεί παντού».