Ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια για τις οικιακές βοηθούς

images-1

Για την αναγνώριση του επαγγέλματος αλλά και την ανταπόκρισή της στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας των οικιακών βοηθών για ίδρυση Σωματείου σε εκδήλωση, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στις 27 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., μίλησε σε συνέντευξή της η Κ. Κούνεβα στην εφημερίδα «Βουλγαρία Σήμερα» που εκδίδεται από την βουλγάρικη κοινότητα στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

«Ποιες πρωτοβουλίες πήρατε στο Ευρωκοινοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, για το Οικιακό προσωπικό;

Ως μέλος της επιτροπής «Για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων», συνέταξα  Έκθεση για το Οικιακό προσωπικό και το προσωπικό φροντίδας (παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, αναπήρων), με στόχο τη θέσπιση νομοθεσίας από όλα τα κράτη της Ε.Ε. για την αναγνώριση – πιστοποίηση του επαγγέλματος αυτού και την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών του δικαιωμάτων.

Η Έκθεση υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο, για την έξοδο στη νομιμότητα ενός κλάδου «αόρατου» και αρρύθμιστου, χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστική οργάνωση, που αποτελείται κυρίως από γυναίκες και μετανάστες. Πρόκειται για τα συνήθη θύματα εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής και αδήλωτης εργασίας, που βρίσκονται στο σκοτάδι της παραοικονομίας, αθέατοι από το επίσημο κράτος. 

Σκοπός της Έκθεσης είναι η επαγγελματική κατοχύρωση των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, η ένταξή του στην εργατική νομοθεσία, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η αξιοποίηση της νομοθεσίας για συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης στον κλάδο του οικιακού προσωπικού.

Ποια είναι τα προβλήματα των οικιακών βοηθών στην Ελλάδα;

Και στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οικιακές βοηθοί θεωρούνται εργαζόμενοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, ένα φτηνό και ευάλωτο εργατικό δυναμικό, τόσο χρήσιμο όμως για την οικογένεια και το κράτος, γιατί καλύπτει συνήθως  την απουσία κρατικών κοινωνικών και προνοιακών πολιτικών, που ψαλιδίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, γυναίκες μετανάστριες οι περισσότερες, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα: Από το να μάθουν τη γλώσσα, να πάρουν άδεια παραμονής, να βρουν δουλειά, μέχρι το να έχουν ασφάλιση, ένσημα κλπ.

Έτσι, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο έλεος των διακινητών, των «γραφείων εύρεσης εργασίας», των εργοδοτών, της γραφειοκρατίας των υπηρεσιών. Δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και την ελληνική νομοθεσία. Δεν έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Άρα το βασικό είναι η συνδικαλιστική οργάνωση, η δημιουργία σωματείου βάσης, για να μπορέσουν συλλογικά και αποτελεσματικά να κερδίσουν τα δικαιώματά τους. Να αναγνωριστεί το επάγγελμά  τους, να έχουν συμβάσεις, βασικό μισθό, άδειες ασφάλιση και περίθαλψη. Πράγματα αυτονόητα για τους άλλους εργαζόμενους.

Όπως γνωρίζετε εργάστηκα για πολλά χρόνια σε συνεργεία καθαριότητας. Οι συνθήκες εργασίας και εκεί ήταν άθλιες. Μέσα από το Σωματείο μας, στο οποίο είχα εκλεγεί γραμματέας και μέσα από τον αγώνα μας καταφέραμε να λύσουμε προβλήματα. Και είμαι ευτυχής γιατί με τις παρεμβάσεις μου τότε και τώρα, με τη σημερινή μου ιδιότητα, καταφέραμε ώστε τα αρμόδια υπουργεία  να θεσπίσουν νόμο για τις προσλήψεις των καθαριστριών, που βάζει τέλος στην ασυδοσία των εργολάβων. Επίσης επιδιώκουμε την αλλαγή της ασφαλιστικής νομοθεσίας  του εργοσήμου, που αδικεί τις οικόσιτες οικιακές βοηθούς.

Η εμπειρία μου λοιπόν μέσα από την προσωπική μου διαδρομή, απέδειξε ξεκάθαρα ότι για να λυθούν  τα προβλήματα χρειάζεται συλλογική και οργανωμένη δράση. Γι’ αυτό θέλω να ενθαρρύνω και να ενισχύσω κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, με χαρά ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας των οικιακών βοηθών και θα συμμετέχω στην εκδήλωσή τους για τη δημιουργία Σωματείου, που θα γίνει στις 27 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο φιλόξενο χώρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες αυτές, για να πάρουν οι οικιακές βοηθοί τις τύχες τους στα χέρια τους, για το δικαίωμά τους να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια.

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί από το οικιακό προσωπικό το νέο θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας;

Ο νέος νόμος για την κοινωνική οικονομία προβλέπει δομές συνεταιριστικής οργάνωσης που βασίζονται στην ισότητα, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, ως εναλλακτικό μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας, για την παραγωγή προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών, με στόχο την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών. Απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ή ειδικές ομάδες, δηλαδή οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία κλπ. και αποσκοπεί στην ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική  ζωή. 

Προσφέρει χρηματοδότηση και κίνητρα (φορολογικά, ασφαλιστικά κλπ) μέσα από δραστηριότητες που δημιουργούν σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Ειδικότερα για τους οικιακούς βοηθούς, μια συνεταιριστική οργάνωση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την επίλυση πολλών προβλημάτων, από την εύρεση εργασίας, την κατάρτιση, εκπαίδευση και πιστοποίηση   του επαγγέλματος, μέχρι ασφαλιστικά και άλλα χρόνια προβλήματα.

 Αναλυτικά όμως για όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους του Υπουργείου  Εργασίας, που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση.»