Η κοινωνία κατάφερε να μπει στη συζήτηση και η τρόικα είναι υποχρεωμένη να την ακούσει και να την σεβαστεί.

Η Κ.Κούνεβα μιλά «Στο Κόκκινο» για τις υποστηρικτικές κινήσεις από πρόσωπα, πολιτικές ομάδες και φορείς, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πιο συγκεκριμένα:

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε πολλές καλές κινήσεις στην Ευρώπη, και στο Ευρωκοινοβούλιο, από πρόσωπα, πολιτικές ομάδες και φορείς που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά, και ιδιαίτερα για τις συλλογικές συμβάσεις. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων υποστήριξε την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα που είχε έρθει στις Βρυξέλλες η υπουργός Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου, έκαναν πολύ καλές δηλώσεις ο Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους και φυσικά η Γκάμπι Τσίμερ, από την Ομάδα της Αριστεράς. Είχε επίσης μεγάλη σημασία  η επιστολή που έστειλαν εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας δυο ευρωβουλευτές της προς τους προέδρους της Κομισιόν, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι έλεγαν με λίγα λόγια; Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρείται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που επιβάλλει ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Όλες οι δηλώσεις με υποστηρικτικές  θέσεις δείχνουν ότι η κοινωνία κατάφερε να μπει στη συζήτηση και η τρόικα είναι υποχρεωμένη να την ακούσει και να την σεβαστεί.  Δεν είναι σωστό να παίρνουν αποφάσεις χωρίς την δικιά μας συμμετοχή, και ειδικά του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός που είναι εκλεγμένος από τους πολίτες της Ευρώπης. Ανυπομονώ να δω πόσο θα επηρεάσουν όλα αυτά το Eurogroup, που γίνεται σήμερα το απόγευμα. Πρέπει να σας πω ότι την ίδια ώρα, θα συνεδριάζει και η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, η Επιτροπή Απασχόλησης έχει καλέσει  έναν από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που έφτιαξαν το Πόρισμα με τις προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει για τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τα συνδικάτα. Είναι ο κ. Πέντρο Μάρτινς. Θα ακούσουμε τι έχει να μας πει.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι για πρώτη φορά το ευρωκοινοβούλιο μπαίνει στη συζήτηση για το Μνημόνιο, όχι γενικά, αλλά για τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητάνε  από την Ελλάδα οι δανειστές. Και τους θυμίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.»

Ακούστε ζωντανά την δήλωση:

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000049934/Ta-ergasiaka-themata-tis-deuteris-aksiologisis-sto-Eurokoinoboulio