Δήλωση «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» με αφορμή την απάντηση Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη-Κούνεβα

Με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κατέθεσαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Kωνσταντίνα Κούνεβα και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έθεταν την επιτακτική ανάγκη της  υιοθέτησης ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας που θα «μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά, τόσο με τα αντίστοιχα εθνικά συστήματα προστασίας ανέργων, όσο και με τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας». Η απάντηση όμως Ντομπρόβσκις είναι απογοητευτική και καταδεικνύει ότι η επιτροπή παίρνει τις αποφάσεις της με δημοσιονομικά κριτήρια όπως τονίζει στο Κόκκινο η Κωνσταντίνα Κούνεβα.  Η ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ αναλύει στο σταθμό τα πολλαπλά οφέλη από την σύσταση  ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας δίνοντας με αιχμή την διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης για τους ευρωπαίους πολίτες χωρίς δουλειά

Με τη συνεχή λιτότητα στην Ευρώπη, το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, ειδικά για τις χώρες του Νότου, επιμένει. Με την ερώτηση που είχαμε υποβάλει πριν δύο μήνες στην Επιτροπή μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφερθήκαμε στην πρόταση του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου που θα χρηματοδοτεί τους ανέργους.

Σας θυμίζω ότι και ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του πριν λίγο καιρό είπε ότι θα προτείνει ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες στις εργασιακές σχέσεις. Και ελπίζω αυτοί οι κανόνες να κατοχυρώνουν κοινά εργασιακά δικαιώματα. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο και χρήσιμο να υπάρχουν αντίστοιχοι ενιαίοι κανόνες και για τους ανέργους. Και σ’ αυτό θα βοηθούσε η δημιουργία του Πανευρωπαϊκού Ταμείου επιδότησης ανέργων.
Φοβάμαι, ότι αυτό θα γίνει ακόμη πιο αναγκαίο στο μέλλον. Βλέποντας τι γίνεται σε παγκόσμια, με την κατάρρευση της κινέζικης και άλλων αγορών, φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα αργήσει να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανεργία θα μείνει σε ψηλά επίπεδα. Επομένως, είναι επιτακτική η δημιουργία του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας ώστε να προστατέψει τους ανέργους.

Η απάντηση όμως της Επιτροπής στην ερώτησή μας είναι απογοητευτική. Κι αυτό για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον, γιατί μας λέει ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη που έχει παραγγελθεί. Αυτό όμως θα γίνει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Βλέπετε πόσο βραδυκίνητο είναι το σύστημα;
Δεύτερον, στην απάντησή της φαίνεται ότι η Επιτροπή παίρνει τις αποφάσεις της με κριτήρια μόνο δημοσιονομικά και όχι κοινωνικά. Δηλαδή, δεν δίνει το βάρος στην άμεση ανάγκη δημιουργίας του Ταμείου για να βοηθηθούν οι άνεργοι, αλλά περιμένει να μετρηθεί το κόστος ενός τέτοιου ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας.
Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο Ταμείο και για λόγους ίσης μεταχείρισης των ανέργων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα επίδομα ανεργίας παίρνει μόνο το 10% των ανέργων. Είναι θέμα δικαιοσύνης και ισότητας.

Πιστεύω ακόμη ότι η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα έχει και οικονομικά οφέλη. Αν οι άνεργοι έχουν έστω ένα μικρό εισόδημα που θα το εγγυάται και το κράτος αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο, αυτό μπορεί να πάει στην κατανάλωση και στην ενίσχυση της οικονομίασς. Θα πρέπει να επιτέλους η Ευρώπη να απαλλαχθεί από την εμμονή της να θεωρεί τις κοινωνικές δαπάνες πεταμένα λεφτά. Από την στιγμή που δίνουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να σώσουμε τις τράπεζες, ή για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, γιατί θεωρείται αδιανόητο να δίνουμε λίγα χρήματα και στους ανέργους; Δεν είναι λογικό.

Το ιδανικό θα ήταν να δημιουργήσουμε πολλές, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αλλά όσο αυτό δεν συμβαίνει, η ύπαρξη ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου για την Ανεργία θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για τους ανθρώπους χωρίς δουλειά.

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000023470/