«Στο Κόκκινο» Εκτεθειμένοι και χωρίς δικαίωμα προστασίας των δικαιωμάτων τους οι εργαζόμενοι της Samsung

Ποιες είναι οι συνθήκες παραγωγής των διάσημων προϊόντων της Νότιας Κόρεας, όπως της Samsung; Δεν αναγνωρίζονται εργατικά ατυχήματα και ασθένειες, -δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να συστήσουν σωματείο, ενώ η  χρήση νικελίου ως βασική ύλη κατασκευής ημιαγωγών έχει κοστίσει την ζωή σε 122 ανθρώπους μέχρι στιγμής. Οι θάνατοι οφείλονται σε λευχαιμία ενώ άλλοι 300 νοσούν. 

Πριν από μερικές εβδομάδες αντιπροσωπεία του συνδικάτου της Samsung επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρουσίασε αυτές τις συνθήκες. Η ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα υπενθυμίζει πώς η Ε.Ε. έχει υπογράψει από το 2011 συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Νότια Κορέα και θέτει το ερώτημα στην Κομισιόν για τους λόγους που η Ε.Ε. δεν έχει βάλει κάποιους όρους για σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα.

«Η Νότια Κορέα μας φαίνεται μια μακρινή και εξωτική χώρα, αλλά πολλά από τα προϊόντα που παράγονται εκεί είναι στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Έχουμε, όμως, αναρωτηθεί με ποιες συνθήκες παράγονται αυτά τα προϊόντα; Πώς φτιάχνονται τα πασίγνωστα κινητά Samsung και τα άλλα διάσημα προϊόντα της κορεάτικης εταιρείας;

Πριν από μερικές εβδομάδες δεχθήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο αντιπροσωπεία του συνδικάτου της πολυεθνικής, που στην Κορέα απασχολεί άμεσα σχεδόν 320.000 εργαζόμενους. Τα στοιχεία που μας παρουσίασαν είναι εφιαλτικά:

Δεν έχουν δικαίωμα να έχουν συνδικάτα, παρακολουθούνται διαρκώς ηλεκτρονικά, οι συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις, φυλακίσεις και τεράστιες αποζημιώσεις, επειδή τάχα δυσφημούν την εταιρεία.

Είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, ιδιαίτερα από το νικέλιο που είναι βασικό υλικό στα προϊόντα της Samsung. Περίπου 122 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει, κι άλλοι 300 νοσούν κυρίως από λευχαιμία. Και δεν έχουν καμιά δικαστική προστασία. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, γιατί αν μιλήσουν για το νικέλιο και πώς επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό υποτίθεται ότι παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία. Κι όλα αυτά γίνονται κάτω από την απόλυτη κάλυψη της κυβέρνησης , καθώς υπάρχουν σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέουν την εταιρεία με την κορυφαία πολιτικά στελέχη  της Κορέας.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με μας, στην Ευρώπη; Τεράστια. Όχι μόνο γιατί αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε τα προϊόντα αυτής της πολυεθνικής. Αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει από το 2011 μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα. Μπορεί να υπογράφει η Ε.Ε. τέτοιες συμφωνίες χωρίς να βάζει κάποιους όρους για σεβασμό στα βασικά εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα;

Κι αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτω στην Κομισιόν, με ερώτηση που κατέθεσα πριν από μερικές μέρες. 

Μπορεί η Κορέα να είναι μακριά, αλλά αυτά που συμβαίνουν εκεί και στους εργαζόμενους της Samsung μας αφορούν. Κι αν δεν αντιδράσουμε μπορεί να γίνουν και δικό μας μέλλον.»

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000054417/I-Europi-Sto-Kokkino