«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού»

Με αφορμή εκδήλωση επιστημονικών φορέων, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δηλώνει την υποστήριξή της στις προτάσεις για καλύτερη πρόληψη και θεραπεία

 Παρακολουθήσαμε την εκδήλωση με θέμα: «Οδικός Χάρτης για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού. Η γυναίκα ασθενής με καρκίνο του μαστού στο επίκεντρο», που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτέμβρη.

Ο καρκίνος του μαστού και ο γυναικείος καρκίνος είναι ασθένεια που προλαμβάνεται με προσυμπωματικό έλεγχο, με εμβόλιο που χορηγείται από νεαρή ηλικία και θεραπεύεται με ψυχολογικο-κοινωνική στήριξη και κατάλληλες θεραπείες.

«Στηρίζω κάθε προσπάθεια υπέρβασης των εμποδίων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του γυναικείου καρκίνου. Έγκαιρη διάγνωση, πρόσβαση στις θεραπείες, ψυχολογική στήριξη, ασφαλιστική κάλυψη είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας», ήταν το μήνυμα της Κ. Κούνεβα που μετέφεραν συνεργάτες της στους διοργανωτές της εκδήλωσης, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Εταιρεία Ογκολόγων -Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV).

Το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς, είναι να δημιουργηθεί  Εθνικό Σύστημα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και τον γυναικείο καρκίνο, όπου η κάθε γυναίκα σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται με μία απλή επιστολή να λαβαίνει οδηγίες για το που πρέπει να πάει και τι θα πρέπει να κάνει.

Η εκδήλωση κατέληξε στην προβολή τριών κυρίως ζητημάτων:

  1. Η ψηφιακή μαστογραφία να καλύπτεται από τα ταμεία αντί της αναλογικής
  2. Το εμβόλιο για την πρόληψη του ιού HPV να χορηγείται δωρεάν μέχρι την ηλικία των 26 χρόνων σε γυναίκες και άνδρες, όπως ίσχυε πριν ο κ. Κουρουμπλής ως Υπουργός Υγείας αλλάξει το όριο ηλικίας στα 16 χρόνια.
  3. Ενημέρωση για το καινούριο τεστ HPV που αντικαθιστά το τεστ Παπανικολάου με κάλυψη 96% διάγνωσης προκαρκινικής αλλοίωσης, αντί του 53% που καλύπτει το τέστ Παπανικολάου και συχνότητα επανάληψης τα 5 χρόνια.

Βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, σκοπεύουν να καταθέσουν ερώτηση στην Βουλή και ο κ.Μανιός ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στην Επιτροπή και να συζητηθεί στην Βουλή.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ή βελτίωσης παροχών πρόληψης και θεραπείας της ασθένειας..