Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ:«Λύση στο προσφυγικό ή διάλυση της Ε.Ε;»

Μνημόνιο και Προσφυγικό – Έλληνες ευρωβουλευτές απαντούν στα Επίκαιρα

 Μπορεί το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό να λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό όπλο και μέσο πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες λόγω του μεγάλου όγκου των ροών που αναζητούν δίοδο προς την υπόλοιπη Ευρώπη; 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ: «Λύση στο προσφυγικό ή διάλυση της Ε.Ε;»

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ έχει χρεοκοπήσει. Η Αριστερά επεσήμαινε εδώ και χρόνια ότι η «Ευρώπη Φρούριο», οι φραγμοί, οι κανονισμοί του Δουβλίνου ήταν αδύνατο να αντέξουν στο μεγάλο προσφυγικό ρεύμα που θα ερχόταν, ακριβώς γιατί με τη συμβολή της Ευρώπης επικρατεί χάος στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική. Η ηγεσία της ΕΕ κατάλαβε αργά ότι πρέπει ν’ αλλάξει πολιτική. Αλλά την αλλάζει με λάθος τρόπο. Με στρατιωτικοποίηση των συνόρων, επαναπροωθήσεις, πρόκληση απάνθρωπων για τους πρόσφυγες καταστάσεων στην Ελλάδα και στα σύνορα άλλων χωρών, με απειλές για διάλυση της Σένγκεν.

Το πραγματικό δίλημμα που αντιμετωπίζει ΕΕ είναι: ή γενναιόδωρη λύση του προσφυγικού, ή διάλυση της ίδιας. Η λύση του προσφυγικού πρέπει να ξεκινήσει από την πηγή του προβλήματος. Γιατί φεύγουν οι άνθρωποι από τις χώρες τους; Όχι για τουρισμό, βέβαια. Φεύγουν διωγμένοι από πολέμους, εμφυλίους, οικονομικές καταστροφές. Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να πάρει πρωτοβουλίες ειρηνικής επίλυσης των συρράξεων, σε συνεργασία με όλους τους διεθνείς εταίρους, όπως η Ρωσία στην περίπτωση της Συρίας. Και, πέρα από τις εμπόλεμες ζώνες, να επενδύσει στην ανασυγκρότηση χωρών κοινωνικά και οικονομικά διαλυμένων, κατά κανόνα με άμεση ευθύνη της Δύσης. Το δεύτερο είναι να ξεπεράσει η ηγεσία της ΕΕ και κάθε χώρας την αυταπάτη ότι μπορεί να κάνει την Ευρώπη απόρθητο φρούριο, με αστυνομικά και στρατιωτικά μέτρα απώθησης των προσφύγων, κλείσιμο των συνόρων, κατάργηση της Σένγκεν. Το μόνο που θα πετύχει είναι περισσότεροι νεκροί πρόσφυγες στις θάλασσες. Η λύση είναι ασφαλείς δρόμοι διέλευσης των προσφύγων, διαδικασίες ταυτοποίησης που σέβονται τα δικαιώματά τους και τις διεθνείς συνθήκες, μηχανισμοί δίκαιης κατανομής, γρήγορης μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ένωσης και ομαλής ένταξής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Η μεταπολεμική Ευρώπη στήριξε την ανάπτυξή της στα αλλεπάλληλα μεταναστευτικά ρεύματα. Το ίδιο πρέπει να κάνει τώρα, φράζοντας τον δρόμο σε ακροδεξιές, ρατσιστικές δυνάμεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αποσύνθεση την ΕΕ, και μάλιστα με επικίνδυνες συνέπειες. Κατά τη γνώμη μου, ο ανθρωπισμός και η ανθρωπιά είναι πέρα από διαπραγματεύσεις και μέσα πίεσης. Ακόμη κι αν η Ελλάδα ήταν η πιο απομονωμένη χώρα στην Ευρώπη, έπρεπε να εξαντλήσει τα περιθώρια να σώσει και να βοηθήσει όσο περισσότερους πρόσφυγες μπορεί. Κι είμαι περήφανη που αυτό κάνει τώρα η χώρα, οι κοινωνίες των νησιών μας, με το περίσσευμα αλληλεγγύης που δείχνουν, κι ας μην έχουμε καμιά στήριξη, παρά μόνο πόλεμο νεύρων από τους εταίρους μας. Ωστόσο, δεν ζούμε σε κόσμο αγγέλων. Ξέρουμε ότι η ΕΕ δεν είναι απλώς μια λέσχη αλληλεγγύης, αλλά μια ένωση αμοιβαίων συμφερόντων. Γι’ αυτό, το προσφυγικό πρέπει πράγματι να μπει στις διαπραγματεύσεις, γιατί έτσι ορίζουν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η κυβέρνηση δικαιούται να ζητήσει και να πετύχει χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Γερμανία είχε πετύχει το ίδιο το 2005, με πρόσχημα το κόστος της επανένωσης των δυο Γερμανιών, κι ας είχαν περάσει 15 χρόνια από τότε. Η προσφυγική κρίση υπάρχει τώρα, και το κόστος της είναι τεράστιο και δύσκολα μετρήσιμο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι με ευκολία υποσχέθηκαν στην Τουρκία, χώρα εκτός ΕΕ, 3 δισ. ευρώ για να συνεργαστεί στο προσφυγικό, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν ασχολείται μόνο με την εξόντωση των Κούρδων. Με ποια δικαιολογία οι εταίροι μας αρνούνται την οικονομική ανακούφιση που έχει ανάγκη μια χώρα μέλος της ΕΕ που διαχειρίζεται τη διέλευση 1 εκατ. προσφύγων σε ένα χρόνο;

 

*Τα «Επίκαιρα» απευθύνθηκαν στους Έλληνες ευρωβουλευτές που στην πλειονότητά τους απάντησαν σε αυτό το μεγάλο ερώτημα και στο αν τελικά η σωστή εκμετάλλευσή του μπορεί να οδηγήσει αφενός στην καλύτερη διαχείριση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και αφετέρου στην εξεύρεση λύσης τους κεφαλαιώδους ζητήματος της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Ολόκληρο το αφιέρωμα του περιοδικού με τις απαντήσεις των Ευρωβουλευτών εδώ:

Epikaira_prosfygiko