Σκέψεις από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης

Η Κ. Κούνεβα στις 29 Ιουνίου βρέθηκε στην Ολλανδία για να παρακολουθήσει το σεμινάριο της πολιτικής μας ομάδας GUE/NGL και ειδικότερα την παρουσίαση του N.Stam, Γενικού Γραμματέα του Συνδικάτου των εργαζομένων στο λιμάνι του Ρότερνταμ , FNV Harbour. Οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες και οι σκέψεις της από αυτή την επίσκεψη είναι:

«Tα μεγέθη εντυπωσιακά: 125 χιλιόμετρα η περίμετρος του λιμανιού. Πλήρης αυτοματοποίηση και ρομποτοποίηση αντικαθιστά συνέχεια τα εργατικά χέρια. Η Cosco κατέχει το 30% των μετοχών, με το Δήμο της πόλης να παραμένει ο βασικός μέτοχος.Πάνω από 12 εκατομμύρια κοντέινερ φτάνουν ετησίως στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, όπου οι εταιρείες χρειάζονται περίπου 40 χρόνια για να αποσβέσουν τα κεφάλαια από τα τεράστιας χωρητικότητας νέα φορτηγά πλοία. Ευελιξία της εργασίας, υπεργολαβίες και φόβος για την απώλεια 800 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. « Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ρομποτοποίηση και η εξαγορά τμημάτων του λιμανιού από τις εφοπλιστικές εταιρείες» είπε ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου.
Περιηγηθήκαμε στο λιμάνι και εντυπωσιαστήκαμε από τα πλοία- τέρατα που μέσα σε 2 χρόνια κατόρθωσαν να αυξήσουν κατά 46% την ποσότητα των κοντέινερ για να προσθέσουν 3 δις ευρώ στα κέρδη του λιμανιού. Τα νέα πλοία μπορούν να μεταφέρουν έως και 15.000 κοντέινερ. Η μεταφορά τους δεν γίνεται πια με τα χέρια αλλά μέσω κομπιούτερ. Ακόμη κι ο τελωνειακός έλεγχος γίνεται με scanner. Περίπου 11 δις οι δασμοί που εισπράττει το κράτος από τους τελωνειακούς ελέγχους στο λιμάνι του Ρόντερνταμ.
« Μα γίνεται να σταματήσεις την αυτοματοποίηση? Πώς γίνεται να ανακόψεις την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να μη χάνονται θέσεις εργασίας;» Αυτό το κλασσικό ερώτημα ετέθη και πάλι ενώπιον της ομάδας μας, όταν ο Ολλανδός συνδικαλιστής επέμεινε πως η αυτοματοποίηση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εργασία.
Η γνώμη μας είναι ότι δεν μπορείς να ανακόψεις την άνοδο της τεχνολογίας και την πρόοδο της αυτοματοποίησης. Αυτό που οφείλουμε , όμως, να κάνουμε είναι να παλεύουμε για να αλλάξουμε τις παραγωγικές σχέσεις, θέτοντας τη ρομποτοποίηση σε όφελος του εργαζόμενου. Κι αυτό σημαίνει λιγότερες ώρες εργασίας με τον ίδιο μισθό, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς χωρίς μείωση των αποδοχών, εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, περισσότερος ελεύθερος και ποιοτικός χρόνος ζωής. Μόνο τότε η τεχνολογία μπορεί να είναι ευλογία κι όχι κατάρα.»