Συμμετοχή της Κ.Κούνεβα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ανισότητες

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Ανισότητες στο Μέγαρο Μουσικής που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα αναφέρθηκε στην ομιλία της στην εναλλακτική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις εργασιακές σχέσεις, μέσα από την εμπειρία τριών χρόνων θητείας στο ευρωκοινοβούλιο:

«Θέλουμε ως Αριστερά να εκφράσουμε όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Δεν είναι όμως δεδομένη η ενότητά τους και τα κοινά τους συμφέροντα. Πώς  θα δείξουμε στον εργαζόμενο από τη Βουλγαρία, με κατώτατο μισθό 250 € ότι έχει κοινά συμφέροντα με τον εργαζόμενο από το Λουξεμβούργο, όπου οι μισθοί είναι δεκαπλάσιοι;

Το γεγονός ότι στην Ε.Ε. δεν υπάρχει κοινή εργασιακή πολιτική και σύγκλιση στους μισθούς, είναι βολικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις των πλούσιων χωρών που επενδύουν στο φτηνό εργατικό δυναμικό των φτωχότερων.

Η ιδέα για ένα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα είναι σωστή. Γιατί η Ε.Ε. δεν θα γίνει ποτέ ενιαία αν δεν υπάρξει σύγκλιση προς τα πάνω στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς, στην κοινωνική προστασία, στην ασφάλιση, στην πρόνοια, στην υγεία και σε όλα τα κοινωνικά δικαιώματα. Όμως, η πρόταση της Κομισιόν είναι υποκριτική,  γεμάτη παγίδες και παράθυρα ανοιχτά σε μεγαλύτερη απορρύθμιση της εργασίας  και υποβάθμιση της κοινωνικής προστασίας.  Δηλαδή, σε  μια σύγκλιση προς τα κάτω».

Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, τις εργασίες άνοιξε με ομιλία της η Μαρία Καραμεσίνη, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, πρόεδρος και διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Στην ομιλία της τόνισε ότι «ο αγώνας για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη είναι συνυφασμένος με την ιστορία της αριστεράς, ενώ στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, ανεργία, φτώχεια και ανισότητες αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας για την πολιτική της αριστεράς, που αλληλο-διαπλέκονται».

Ακολούθησε η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος  τόνισε ότι «η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια της εργασίας, αλλά αντίθετα περνά μέσα από την επένδυση στη γνώση, τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων»

Τον «τόνο» της δεύτερης ημέρας έδωσαν, από ελληνικής πλευράς, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία τόνισε τη σημασία των Συλλογικών Συμβάσεων και την αντιμετώπιση της «αόρατης εργασίας».

Στο κλείσιμο της τρίτης και τελευταίας ημέρας, στις 25 Νοεμβρίου, μίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ  και ακολούθησε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για συγκρότηση της απαραίτητης άμυνας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων απέναντι στην επέλαση ενός ασύδοτου καπιταλισμού. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες. Και η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς αναδιανομή του πλούτου δεν μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική ευημερία. «Ούτως ή άλλως, το αφήγημα αυτό, έσκασε σαν φούσκα με την κρίση του 2008. Γιατί τα κέρδη της παγκόσμιας ελίτ όχι μόνο δεν εξασφάλισαν κοινωνική ευημερία, αλλά οι ζημιές της, μετασχηματίστηκαν εν ριπή οφθαλμού σε κοινωνική δυστυχία» είπε.

 

Με πληροφορίες από: 

https://left.gr/news/eyropaiko-synedrio-gia-tis-anisotites-sta-teli-noemvrioy-stin-athina-tis-ergasies-tha-kleisei-o