Κ.Κούνεβα προς Ντάισελμπλουμ:»Να μη σκοτώνει το Eurogroup τον κοινωνικό πυλώνα!»

  • Παρέμβαση της Κ.Κούνεβα στην Επιτροπή Απασχόλησης παρουσία του απερχόμενου Προέδρου του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ.

  • Στην Ελλάδα, όπως είπατε κι εσείς, η αξιολόγηση πηγαίνει καλά. Φαίνεται να ικανοποιούμε τους δείκτες τους οποίους απαιτείτε. Τι γίνεται όμως με τους κοινωνικούς δείκτες;

    Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης:

«Κύριε Ντάισελμπλουμ,

Είναι πολύ σημαντικό ο εκπρόσωπος του Γιούρογκρουπ (Eurogroup) να βρίσκεται ανάμεσά μας. Διότι οι κοινωνικές πολιτικές δεν είναι δυνατόν να αποφασιστούν χωρίς τη στήριξη των οικονομικών αρχών. Αυτό το διαλαλούν εδώ και χρόνια οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

 Για την Ελλάδα, όπως είπατε κι εσείς, η αξιολόγηση πηγαίνει καλά. Φαίνεται να ικανοποιούμε τους δείκτες τους οποίους απαιτείτε. Τι γίνεται όμως με τους κοινωνικούς δείκτες;

Προτεραιότητα στην απασχόληση δεν πρέπει να δίνουμε μόνο η Επιτροπή Απασχόλησης.

Δεν πρέπει να δίνει μόνο η ETUC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων), η οποία με έκθεσή της, εχθές, υπογραμμίζει πως «oι κατώτατοι μισθοί σε πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλότεροι από το αποδεκτό όριο με αποτέλεσμα πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να επιβιώσουν».

Προτεραιότητα πρέπει να δίνουν όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν θέλουμε να σταματήσουμε την επικίνδυνη αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, πρέπει να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους.

Και όχι με λόγια αλλά με έργα. Λέτε πως στηρίζετε, πως ακριβώς;

Στην Ελλάδα οι συνέπειες στην απασχόληση σε συνδυασμό με την κρίση ήταν καταστροφικές.

Λέτε για την επιτροπή των σοφών και τα εργασιακά. Η επιτροπή είπε πως η Ελλάδα ήδη ακολουθεί τις καλές πρακτικές, άρα ΕΣΕΙΣ και όχι εμείς πρέπει να ακούσετε τη επιτροπή.

Η Ελλάδα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση της απασχόλησης.

Προτείνει οι επενδύσεις στην απασχόληση, ειδικά για τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους να μην συνυπολογίζονται. Είναι μια πρόταση με έντονη στήριξη από τους υπουργούς απασχόλησης. Θα προταθεί και στον Πρόεδρο της Κομισιόν και στους αρμόδιους επιτρόπους.

Εσείς στο Eurogroup την έχετε απορρίψει.

Γιατί;

Και ποια είναι η αντιπρότασή σας;

Τέλος Εκλιπαρώ να μη σκοτώνει το Eurogroup τον κοινωνικό πυλώνα!»