Παρέμβαση Κ.Κούνεβα στο Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη. Γιατί μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από περίπου 15 μήνες γίνεται πράξη. Και νομίζω ότι γίνεται πράξη με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους της GUE/NGL, τους συνδιοργανωτές αυτού του 1ου Forum για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε εδώ σχεδόν 250 ανθρώπους από πολλές χώρες της Ευρώπης, εκπροσώπους πρωτοβουλιών Κοινωνικής Οικονομίας, συνεταιριστές, ειδικούς, καθώς και ανθρώπους από άλλες χώρες, με σπουδαία εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Εύχομαι του χρόνου, στο 2ο Forum, να είμαστε οι διπλάσιοι, κι ας δυσκολευτούμε να βρούμε αίθουσες μέσα στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δεν την ανακάλυψε η Αριστερά. Προσπάθειες να οργανωθεί με συλλογικότητα και αλληλεγγύη η παραγωγή και η διανομή των αγαθών υπήρχαν πριν η Αριστερά διατυπώσει το όραμά της για μια άλλη κοινωνία, που δεν θα βασίζεται στο ατομικό κέρδος. Πολύ πριν διατυπωθεί από τον Μάρξ εκείνο το περίφημο «στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του». Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας υπάρχουν χιλιάδες λαμπερά παραδείγματα κοινοτικής, συλλογικής, συνεταιριστικής οργάνωσης της παραγωγής. Κι αυτό αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη φύση δεν είναι ο ατομισμός, η απληστία, ο εγωισμός, όπως μας λένε οι οπαδοί του καπιταλισμού και όλων των συστημάτων που βασίζονται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ίσα ίσα, αυτά είναι η διαστροφή της ανθρώπινης φύσης. Δυστυχώς, αυτή η διαστροφή κυριαρχεί στις μέρες μας. Τόσο βαθιά έχουν χαλάσει την ανθρώπινη φύση αιώνες εκμετάλλευσης.

Αυτό που ως αριστερά μας ξεχωρίζει από τις άλλες ιδεολογίες και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι ότι εμείς πιστεύουμε σ’ αυτή την κρυμμένη, καταπιεσμένη ανθρώπινη φύση που βασίζεται στην αγάπη για τον άλλον, στην αλληλεγγύη, στον σεβασμό της φύσης και των κοινών αγαθών. Αλλιώς δεν θα είχαμε κανένα λόγο να είμαστε εδώ.

Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, σε αυτή την Ευρώπη της άγριας λιτότητας, των πολυεθνικών, των επιχειρηματικών λόμπι, των σκληρών νόμων της αγοράς υπάρχουν τουλάχιστον 14 εκατομμύρια άνθρωποι που δουλεύουν, παράγουν, δημιουργούν και καινοτομούν συλλογικά, ως συνεταιριστές, το γεγονός ότι καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες, άστεγοι, άποροι δέχονται τη φροντίδα εθελοντών που συμμετέχουν σε δομές αλληλέγγυας οικονομίας, δείχνει ότι τα υλικά της βαθιάς, ιστορικής αλλαγής που ονειρευόμαστε βρίσκονται εδώ, γύρω μας, ανάμεσά μας, μέσα μας.

Το πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρουμε αυτό που πιστεύουμε εμείς, ως αριστερά, για την ανθρώπινη φύση να το πιστέψουν κι οι ίδιοι οι συμπολίτες μας. Να πιστέψουν, δηλαδή, στη δύναμη της συλλογικής τους δουλειάς. Η κρίση μας δίδαξε ότι το σύστημα που βασίζεται στο ατομικό κέρδος, στην απληστία των μεγαλομετόχων και των ακριβοπληρωμένων στελεχών τους, έχει αποτύχει. Έχει χάσει την ικανότητά του να δημιουργεί πλούτο χωρίς ταυτόχρονα να καταστρέφει. Να καταστρέφει ανθρώπους που μένουν χωρίς δουλειά, που χάνουν εισοδήματα και οικονομίες μιας ζωής, να καταστρέφει τη φύση, τα κοινά αγαθά, τις ανθρώπινες σχέσεις. Τρισεκατομμύρια έχουν δοθεί στις τράπεζες, αλλά η ευρωπαϊκή οικονομία σέρνεται σε μια κατάσταση παρακμής, με το 11% των ανθρώπων ανέργους. Έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσουμε το εναλλακτικό. Να πειραματιστούμε, σε μεγάλη κλίμακα πια, αν οι συλλογικά οργανωμένοι παραγωγοί, εργαζόμενοι, αγρότες, επιστήμονες και τεχνικοί μπορούν να καταφέρουν καλύτερα από τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των κεφαλαίων, που συχνά δεν ξέρουν ούτε πώς παράγεται το προϊόν που πουλάνε. Σ’ αυτό το μεγάλο πείραμα θέλουμε να δώσουμε μεγάλες ευκαιρίες. Κι αυτές τις ευκαιρίες θα ψάξουμε και θα οργανώσουμε σε αυτό το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Εύχομαι τα συμπεράσματα του Φόρουμ να δώσουν τροφή για πολύ δουλειά σε μας τους ευρωβουλευτές για όλο το διάστημα μέχρι το 2ο Φόρουμ, του χρόνου.

Καλή μας επιτυχία!