Να ελευθερωθεί ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ!

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία υποστήριξης του επί 34 χρόνια άδικα φυλακισμένου αμερικανού δημοσιογράφου, με πρωτοβουλία ευρωβουλευτή της GUE/NGL 

Με πρωτοβουλία του Γάλλου Ευρωβουλευτή Patrick Le Hyaric της GUE/NGL, την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία υποστήριξης του φυλακισμένου πάνω από 30 χρόνια Μουμία Αμπού Τζαμάλ, για να προβάλει το αίτημα της απελευθέρωσής του. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους αμερικανούς, Robert Boyle δικηγόρο του Μουμία, Robert Meeropol, γιο του Τζούλιους και της Έθελ Ρόζενμπεργκ που εκτελέστηκαν το 1953, και από τον διευθυντή του Ιδρύματος Rosenberg (για τα παιδιά των φυλακισμένων) Nyle Fort, ερευνητή θεολογίας, καθώς και δύο γάλλους ακτιβιστές της ομάδας «LIBERONS MUMIA», Jacky Hortaut και Claude Guillaumaud.

Ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, είναι βραβευμένος αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας 6 βιβλίων και εκατοντάδων άρθρων. Ήταν πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια, όταν το 1981 κατηγορήθηκε για τον θάνατο αμερικανού αστυνομικού. Το 1982 έγινε η δίκη με δικηγόρο που ορίστηκε από το δικαστήριο, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, και καταδικάστηκε σε θάνατο. Δύο φορές ο κυβερνήτης της Φιλαδέλφειας όρισε ημέρα εκτέλεσης, που αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, μετά από αντιδράσεις στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Έπειτα από 29 χρόνια παραμονής του στην πτέρυγα μελλοθανάτων, και χάρη στις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, η θανατική ποινή ακυρώθηκε. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δήλωσε αθώος, ενώ τα στοιχεία βάσει των οποίων καταδικάστηκε δεν ήταν στην πραγματικότητα ικανά να στηρίξουν την κατηγορία. Έγινε μια δίκη «στημένη», στοιχεία υπέρ του δεν παρουσιάστηκαν, καταθέσεις αλλάχθηκαν.

Το αίτημά του για μια νέα δίκη και την ελευθερία του υποστηρίζεται από:

  • Αρχηγούς κρατών και εξέχοντες πολιτικούς από όλο τον κόσμο (Γαλλία, Αφρική, Καραϊβική, Λατινική Αμερική και άλλες)
  • Τους νομπελίστες Νέλσον Μαντέλα, Toni Morrison, Desmond Tutu
  • Τα Ευρωπαϊκά και Ιαπωνικά Κοινοβούλια
  • Τις κυβερνήσεις πόλεων, από το Σαν Φρανσίσκο έως το Ντιτρόιτ, το Παρίσι και τα προάστιά της
  • Διακεκριμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία
  • Τα μέλη του οργανισμού Congressional Black Caucus καθώς και άλλα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
  • Εξέχουσες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, όπως το NAACP
  • Πολυάριθμα εργατικά συνδικάτα, καθώς
  • Και από τους μελετητές, θρησκευτικούς ηγέτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες και αμέτρητους άλλους που αγαπούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.