Μήνυμα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου 2019

  • Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί θετικό οιωνό στο συννεφιασμένο ουρανό της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Γιούνκερ: Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων
  • Παπαδημούλης:  Πρέπει να επανοικοδομήσουμε το Μάτι και γρήγορα, με ευρωπαϊκά κονδύλια
  • Κούνεβα: Από την Νέα Δημοκρατία, προτείνονται  ιδιωτικές συντάξεις τύπου Πινοσέτ
  • Κούλογλου: Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τα κύματα μετανάστευσης
  • Βέμπερ: Εμπνεύσεως ΕΛΚ τα μνημόνια
  • Ζάεφ: Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα – τα καταφέραμε
  • Κέλλερ: Η Συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα παράδειγμα για την Ευρώπη

 

Εδώ το βίντεο με υπότιτλους:

 Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση

Βασίλης Κατσαρδής: Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Είναι το πρώτο μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα σεζόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

 Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια

 Βασίλης Κατσαρδής: Η πιο σημαντική είδηση για εμάς  ήταν φυσικά η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια. Ο Πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ενώ έλαβε πολύ θετικά σχόλια, για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αλλά και για την πρόοδο της χώρας.

 Αλέξης Τσίπρας:

«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια κατάφερε να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης για την Ευρώπη.

Ξεπέρασε την οικονομική κρίση, βάστηξε στις πλάτες της με αξιοπρέπεια την μεγάλη αυτή  προσφυγική κρίση για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Άνοιξε δρόμους για τη φιλία των λαών με μια σταθερά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική που τη μετατρέπει σε παράγοντα συνεργασίας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Όλα αυτά τα δείγματα γραφής των τελευταίων τριών χρόνων, αποτελούν θα έλεγα έναν θετικό οιωνό στο συννεφιασμένο, όμως, ουρανό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Βάλντις Ντομπρόβσκις

«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την συμβολή της Ελλάδας

 

EPP – Γκονζάλες Πονς Εστεμπάν

«Θέλω ν’αποτίσω φόρο τιμής στην κυβέρνησή σας που ήταν σημαντικός εταίρος.»

 

S&D – Ούντο Μπούλμαν

«Όπως και σωστά τονίσατε στην θαυμάσια ομιλία σας, ξέρουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση κι ότι πρέπει να είμαστε τολμηροί. Δεν πρέπει να αναφερόμαστε μόνο στο παρελθόν, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον και να διαμορφώσουμε, το ευρωπαϊκό κοινό μας μέλλον.»

 

ALDE – Γκι Φερχόφσταντ

«Καλως ήλθατε πάλι θα πρέπει να πω κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί όπως θα θυμάστε, πριν από τέσσερα χρόνια θυμάμαι το τι είχε επικρατήσει εδώ στην Ολομέλεια όταν είχατε έρθει. Τώρα δεν μιλάμε εδώ για την ελληνική κρίση μιλάμε για κάτι διαφορετικό, έχετε πια το έδαφος πιο σταθερό κάτω από τα πόδια σας, μπράβο σας

 

GUENGL – Γκάμπι Τσίμερ

«Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και σταθερότητα. Πρέπει να δώσουμε και στο λαό της Ελλάδας και των άλλων κρατών της Ένωσης ένα μήνυμα αλληλεγγύης.»

 

Πράσινοι – Σκα Κέλλερ

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πραγματική ιστορική επιτυχία σας. Βρήκατε μία λύση εκεί όπου όλοι οι προκάτοχοί σας απέτυχαν. Η Συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα παράδειγμα για την Ευρώπη – για το πως θα επιλύουμε συγκρούσεις χωρίς βία, ειρηνικά – για το πως θα ζούμε σε αρμονία με τους γείτονές μας.»

 

Ψήφισμα για τις καταστροφές στο Μάτι

 Βασίλης Κατσαρδής: Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό για την τραγωδία στο Μάτι. Μετά από δήλωση του Προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι, είχαμε ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην Ολομέλεια.

 Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Να ενισχύσουμε την πολιτική προστασία και σε εθνικό επίπεδο -πρέπει να αλλάξουν πολλά στη χώρα μου την Ελλάδα- και σε ευρωπαϊκό επίπεδο -δημιουργώντας  μια ισχυρή ομπρέλα ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. Γιατί η κλιματική αλλαγή απειλεί ακόμη και τη Σουηδία και γιατί πέρυσι είχαμε επίσης πολλούς νεκρούς στην Πορτογαλία. Πρέπει να επανοικοδομήσουμε το Μάτι και γρήγορα, με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά χωρίς ιδιωτικές κλειστές παραλίες, χωρίς αυθαίρετη δόμηση.»

 Ψήφισμα για την Ουγγαρία

Βασίλης Κατσαρδής: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Το Κοινοβούλιο πήρε αυτή την απόφαση λόγω της ανησυχίας που υπάρχει σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των προσφύγων, τη διαφθορά, τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει από την αρχή αυτή την εξέλιξη, γεγονός εμφανές και από τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη κατά τη συζήτηση για την «Κατάσταση της Ένωσης» ή αλλιώς “State of theUnion”.

 Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μίλησε ως Ευρωπαίος δημοκράτης για το μέλλον. Χθες, ο Όρμπαν, που επίσης ανήκει στο ΕΛΚ, μας μίλησε για μια Ευρώπη που επιστρέφει ολοταχώς στο παρελθόν

 SOTEU – Κατάσταση της Ένωσης

Βασίλης Κατσαρδής: Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της τελευταίας του Ομιλίας για την Κατάσταση στην Ένωση είχε εκφραστεί επίσης με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα.

 Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:

«Είχαμε την Ελλάδα, μετά από τόσα επώδυνα χρόνια, μετά από όλα αυτά τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα χωρίς προηγούμενο, κατάφερε η χώρα να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και να σταθεί στα πόδια της. Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν

 Βασίλης Κατσαρδής: Αντίθετα, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ αποφάσισε να υπερασπιστεί τις επιλογές της λιτότητας και των Μνημονίων, τις οποίες επέβαλαν οι θεσμοί, ως δικά τους επιτεύγματα.

 Μάνφρεντ Βέμπερ:  

«Θα ήθελα να τονίσω μόνο μία πτυχή γιατί συνεχίζεται μία συζήτηση για το πως διασώσαμε το ευρώ και ναι, το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) είναι περήφανο για αυτά που κάναμε & η πολιτική μου ομάδα. Για το Μαριάνο Ραχόι, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο – όλοι αυτοί πήραν τα απαραίτητα μέτρα – έκαναν τα απαραίτητα βήματα και σώσαμε το ευρώ, με την πολιτική την οποία εμείς καταρτήσαμε και εφαρμόσαμε

 Βασίλης Κατσαρδής: Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς πάντως εξέφρασαν έντονη κριτική απέναντι στον κύριο Γιούνκερ. Έστησαν μάλιστα το δικό τους debate με τη συμμετοχή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

 Στέλιος Κούλογλου:

 «Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τα κύματα μετανάστευσης, από τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη, που η μετανάστευση συμβαίνει για σημαντικούς λόγους, όπως η πείνα και η φτώχεια

 Το μέλλον των Συντάξεων

Βασίλης Κατσαρδής: Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην Ολομέλεια είναι και το θέμα του μέλλοντος του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο μάλιστα έφερε στην Ολομέλεια η Ευρωομάδα της Αριστεράς, με αφορμή την πρόταση για δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής ιδιωτικής σύνταξης την οποία οι γοητευμένοι από τις δυνάμεις της αγοράς ευρωβουλευτές προσπαθούν να προωθήσουν.

 Κωνσταντίνα Κούνεβα: 

«Παρακαλώ πολύ να μην ξεχνούν το παρελθόν όσοι υποστηρίζουν ότι το μέλλον της ασφάλισης είναι οι ιδιωτικές συντάξεις! Τί έγινε πριν από 10 χρόνια; Θυμάστε πώς ξεκίνησε η κρίση; Τέτοιες ημέρες ήταν, Σεπτέμβριο του 2008. Τότε κατέρρευσε η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers. Συμπαρασύροντας στο βυθό τις οικονομίες  των ασφαλισμένων, που νόμισαν ότι οι ιδιωτικές συντάξεις μπορούν να εγγυηθούν ασφάλεια για τα γεράματα τους. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα, όταν από την Νέα Δημοκρατία, που αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προτείνονται  ιδιωτικές συντάξεις τύπου Πινοσέτ

 ΠΓΔΜ – Ζάεφ

Βασίλης Κατσαρδής: Η Ολομέλεια μας επιφύλασσε μια ακόμη μεγάλη είδηση, καθώς ο Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε στους Ευρωβουλευτές.

 Ζόραν Ζάεφ:

«Είμαστε περήφανοι και για τις δυο συμφωνίες (με Ελλάδα και Βουλγαρία). Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους Μπόικο Μπορίσοφ και Αλέξη Τσίπρα που πετύχαμε. 

Εμείς θέλουμε να χρησιμεύσουμε σαν παράδειγμα, σαν σημείο έμπνευσης για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή.»

 Βασίλης Κατσαρδής: Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από το Στρασβούργο για τη φετινή 5η και τελευταία χρονιά της συγκεκριμένης θητείας. Ραντεβού ξανά τον Οκτώβριο. Από εμένα, το Βασίλη Κατσαρδή και από όλους εμάς εδώ στο Στρασβούργο, να είστε καλά και καλό αποκαλόκαιρο.