Με τις γυναίκες του Δήμου Χαϊδαρίου σε δράση

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και τον υποψήφιο δήμαρχο Χαϊδαρίου Θοδωρή Σπηλιόπουλο

 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που διοργανώθηκε στις 04.03.19 στο δημαρχείο Χαϊδαρίου από τη δημοτική κίνηση «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου» και τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης Θοδωρή Σπηλιόπουλο. Στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε πλήθος πολιτών, γυναικών και ανδρών, της πόλης, καθώς και ο υπουργός Μεταναστευτικής  Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η εκδήλωση άνοιξε με μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση των αγώνων του γυναικείου κινήματος και μία αποτίμηση της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, που συνοδεύτηκε από την παρουσίαση φωτογραφικών ντοκουμέντων, καθώς και την ανάγνωση κειμένων και ποιημάτων Ελληνίδων λογοτεχνών. Μέσω προβολής βίντεο παρουσιάστηκαν, επίσης, και απηύθυναν χαιρετισμό οι πρώτες 15 γυναίκες υποψήφιες του συνδυασμού «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, η οποία, αφού συνεχάρη τον υποψήφιο δήμαρχο Χαϊδαρίου Θ. Σπηλιόπουλο για την πρωτοβουλία του να τιμήσει τις γυναίκες της πόλης του με αυτή την εκδήλωση, μίλησε για την προσπάθεια γυναικείων οργανώσεων από όλο τον κόσμο να κάνουν τη φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ξεχωριστή, καλώντας σε παγκόσμια φεμινιστική απεργία, αλλά και αποχή από κάθε δραστηριότητα που θεωρείται γυναικεία υποχρέωση.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα η Κ. Κούνεβα σημείωσε: «Ήδη, κάποια συνδικάτα και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει στάση εργασίας για την ερχόμενη Παρασκευή. Σήμερα το μεσημέρι δόθηκε και μια συνέντευξη Τύπου για την καμπάνια υπέρ της παγκόσμιας φεμινιστικής απεργίας, που έχει ως βασικά συνθήματά της την καταδίκη κάθε μορφής βίας εις βάρος των γυναικών, την καταδίκη κάθε μορφής διάκρισης για λόγους φύλου, την αντιμετώπιση της ανισότητας και των αποκλεισμών που υφίσταται η  γυναίκα.»

Μιλώντας γι’ αυτά που μπορεί και πρέπει να κάνει ένας δήμος για τις γυναίκες της περιοχής του, η Κ. Κούνεβα τόνισε πως υπάρχουν πολλά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί υπέρ των γυναικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αλλά δεν εφαρμόζονται στις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη νομοθεσία για την εξασφάλιση της γυναικείας εκπροσώπησης στις εκλογές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής των εργαζόμενων γυναικών, για να επισημάνει ότι«η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει φιλόδοξους στόχους στη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανισότητα των φύλων και να ενισχυθεί η θέση της  γυναίκας, ιδιαίτερα στην εργασία».

Από την πλευρά του ο Θ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στο γυναικείο ζήτημα σήμερα, σχολιάζοντας: «Δυστυχώς, ενώ ζήσαμε την αυταπάτη μιας ισοτιμίας ανάμεσα στη σχέση του άντρα και της γυναίκας τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη κρίση της τελευταίας δεκαετίας όξυνε παλιές αντιθέσεις και ανισότητες.» Επισήμανε τις έντονες διακρίσεις που υφίστανται ακόμη και σήμερα οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο –δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες μετανάστριες-, τονίζοντας την έμφυλη ανισότητα στην αγορά εργασίας, τη μισθοδοσία και τις επαγγελματικές προοπτικές. Αναφέρθηκε, επίσης, στα συνεχιζόμενα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης εργαζόμενων γυναικών στον χώρο της εργασίας τους, καθώς και στη σεξιστική και ενδοοικογενειακή βία εναντίον γυναικών που συνεχίζει να αποτελεί σκληρή καθημερινή πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, ο Θ. Σπηλιόπουλος σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά η έμφυλη ανισότητα είναι η οργάνωση των γυναικών σε πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, όπως και σε ξεχωριστές κινήσεις, επιτροπές, φορείς κλπ. «Γιατί πέρα από την πάλη για τα κοινά προβλήματα, οι γυναίκες έχουν τα ιδιαίτερα δικά τους προβλήματα. Σε αυτή την πάλη των γυναικών η συμβολή των αντρών που έχουν συνείδηση αυτού του προβλήματος είναι περισσότερο από πολύτιμη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου τόνισε την ιδιαίτερη αξία που έχει για τη Δημοκρατία η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες στη σημερινή εποχή που «η Ακροδεξιά τολμά να ξανασηκώσει κεφάλι». «Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει δώσει άλλοθι για την επιστροφή των πατριαρχικών προτύπων, η διοίκηση ενός δημοκρατικού δήμου, που θέλει να βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους, χρειάζεται την ασφαλιστική δικλείδα της γυναικείας συμμετοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά – καταλήγοντας: «Είναι θέμα δημοκρατίας, ισότητας, ελευθερίας. Και στο θέμα αυτό έχουμε πολλή δουλειά. Η έμφυλη ισότητα στην αιρετή Αυτοδιοίκηση ειδικά, και στον δημόσιο βίο γενικότερα, είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα.»