Πρόταση για ηλεκτρονικό Κοινοβούλιο προσφύγων στην Ευρώπη

Μια πρωτοβουλία της ομάδας  των ξεχασμένων προσφύγων «Λαμπεντούζα-Αμβούργο»

Πώς θα σας φαινόταν αν εντός της Ευρώπης υπήρχε και ένα ακόμη «Κοινοβούλιο»…ένα Κοινοβούλιο προσφύγων; Όχι μια οποιαδήποτε μορφή αντιπροσώπευσης των προσφύγων και των μεταναστών, μέσω φορέων, ΜΚΟ, αλληλέγγυων, κομμάτων, συλλόγων, ενώσεων ή άλλων σχηματισμών.  Αλλά  η φωνή, η σκέψη και η πρόταση των «ξένων» της Ευρώπης απευθείας στα αυτιά μας. Η ζωή τους κατευθείαν στα μάτια μας.

Στην πραγματικότητα η πρόταση για τη δημιουργία ενός Κοινοβουλίου των προσφύγων της Ευρώπης δεν είναι παρά η πρόταση της ομάδας « Λαμπεντούζα- Αμβούργο» για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα κατέθεταν τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις προτάσεις τους οι πρόσφυγες της Ευρώπης. Ώστε να μην είναι πλέον   «ξεχασμένοι»  όπως νοιώθουν εκατοντάδες χιλιάδες Αφρικανοί που ζουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Την ιδέα και την προσπάθεια για τη δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για απευθείας επαφή και ενημέρωση κατέθεσαν στη συνεδρίασης της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο πρόσφυγες-μετανάστες και ακτιβιστές που μετέχουν στην  ομάδα «Λαμπεντούζα- Αμβούργο».

Με πρωτοβουλία της Γερμανίδας ευρωβουλευτής της DIE-LiNKE, Koρνέλιας Ερνστ,  η  ομάδα των Αφρικανών ακτιβιστών ήλθε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες και μίλησε στους ευρωβουλευτές της GUE-NGL.

Mε έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας και σε συνεργασία με την Αφρικανική κοινότητα, τους Ρομά του Αμβούργου, της κοινότητας των Αφγανών αλλά και άλλων μεταναστευτικών κοινοτήτων, η ομάδα «Λαμπεντούζα-Αμβούργο» εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός χώρος συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων, ενημέρωσης   εκπαίδευσης αλλά και συμβουλευτικής για τη ζωή στον ξένό τόπο, την αποφυγή των ρατσιστικών χτυπημάτων.

«Αλήθεια, τι ρόλο παίζει η Ευρώπη και τι κάνει  η Ευρωπαϊκή Αριστερά για να σταματήσει ο ξεριζωμός από τις χώρες μας; Τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση όταν υποδέχεται με τιμές τον δικτάτορα του Τόγκo, για να μη μιλήσουμε για το Καμερούν» είπαν με έμφαση  οι εκπρόσωποι των προσφύγων, μιλώντας στους ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ναι, η Ευρώπη έχει δικαίωμα να σηκώσει τείχη και να μη δέχεται πρόσφυγες. Αλλά να σηκώσει τείχη και κατά της εκμετάλλευσης του πετρελαίου, του χρυσού, του ουρανίου. Πώς γίνεται να κάνετε πολέμους στις χώρες μας και μετά να μας ρωτάτε «γιατί ήλθατε εδώ; » αναρωτήθηκε ο νεότερος εκ των ομιλητών.