Κοινή συνεδρίαση των επιτροπών FEMM και JURI για την δίωξη των εγκλημάτων του ISIS/ISIL/Daesh σε βάρος των γυναικών και κοριτσιών

«Οι όψεις δημοσίου διεθνούς δικαίου για την δίωξη των εγκλημάτων του  ISIS/ISIL/Daesh σε βάρος των γυναικών και κοριτσιών ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων»  ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου FEMM και JURI στις 13 του Οκτώβρη.

Στην ακρόαση, στην οποία προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες νομικοί διεθνούς δικαίου για να αναλύσουν τις εναλλακτικές για την δίωξη και τιμωρία των εγκλημάτων αυτών, τόνισαν τα ‘’πολιτικά, νομικά και θεσμικά κωλύματα για την άμεση τιμωρία των εγκλημάτων αυτών και την αποτροπή μελλοντικών εχθροπραξιών’’. Μέσα σε αυτές εντάσσονται ‘’η μη επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης από τα κράτη στο έδαφος των οποίων διαπράττονται τα εγκλήματα και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την παραπομπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας’’. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές επισήμαναν το πόσο ιδιαιτέρως λυπηρό είναι ότι το διεθνές δίκαιο δεν έχει προβλέψει διατάξεις επαρκείς να χειριστούν τα εγκλήματα διεμφυλικού χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα συγκινητική και αποκαλυπτική ήταν η παρουσία και παρέμβαση εκπροσώπων των Γιαζίντι (Yazidi) που μίλησαν για τις θηριωδίες που διαπράττονται καθημερινά σε βάρος μελών της εθνοθρησκευτικής μειονότητας, ειδικότερα γυναικών και κοριτσιών, από το αυτοαποκαλούμενο ‘’Ισλαμικό Κράτος’’. Μεταξύ άλλων, δήλωσαν ότι ‘’όσο μιλάμε, 3.000 γυναίκες και κορίτσια βρίσκονται στην ομηρία του Daesh και πωλούνται καθημερινά πάνω από 20 φορές, οι οικογένειες τους σφαγιάζονται και κανείς δεν παρεμβαίνει για να σταματήσει αυτήν την τραγωδία. Οι δυνάμεις του Ιράκ και της Συρίας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και αρνούνται να αντεπιτεθούν».  Στο τέλος, υπήρξαν σχετικές παρεμβάσεις για την δράση που θα μπορούσε να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο:

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/committees/video?event=20161013-0945-COMMITTEE-JURI

#EP #EuropeanParliament #FEMM #JURI #Hearing #Yazidi #Girls #Women #Law #prosecution #Daesh #ISIS #crimes