«Κατσαρίδες» οι εργολάβοι στις δημόσιες υπηρεσίες

Συνέντευξη της Κ.Κούνεβα για το ασύδοτο καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών

Έρευνα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις εργολαβικές εταιρίες με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από την επίθεση στη Κ.Κούνεβα

Πώς επιβιώνουν παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί η δράση και -σε πολλές περιπτώσεις- η αυθαιρεσία τους. Στο έλεος τους οι καθαρίστριες στις οποίες βασιλεύει ο νόμος της σιωπής. Εννιά χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα η «Εφ.Συν.» βάζει στο μικροσκόπιο το… απόστημα και μιλάει με την ίδια.

«Οι εργολάβοι δεν έχουν αλλάξει κουλτούρα και συμπεριφορά» λέει σήμερα. «Από καταγγελίες πρώην συναδέλφων μου ξέρω ότι συχνά αλλάζουν επωνυμίες, μετόχους, βάζουν συγγενικά τους πρόσωπα μπροστά για να κρατούν τις δουλειές, παρά τις παραβάσεις της νομοθεσίας και την απλήρωτη εργασία, που έχει γίνει κανόνας. Τα τελευταία χρόνια προτιμούν κυρίως εργαζόμενους που χρειάζονται ένσημα. Πολλές εργαζόμενες αναγκάζονται να προσφύγουν ακόμη και σε ρουσφέτι για να μπουν στα συνεργεία. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη, αλλά, παρά τα εμπόδια, είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε το εργολαβικό απόστημα».

Αυτό το θεριό θέλησης, δύναμης και υπομονής έχει μέχρι σήμερα υποβληθεί σε δεκάδες χειρουργεία. Οι δράστες της επίθεσης δεν βρέθηκαν ποτέ, η Αστυνομία έβαλε την υπόθεση στο αρχείο και η Δικαιοσύνη σε δεύτερο βαθμό αμφισβητεί ότι η επίθεση εναντίον της έγινε εξαιτίας της συνδικαλιστικής δράσης της. Η δική της ζωή έχει αλλάξει εντελώς -τι έχει αλλάξει για τον κλάδο της;

• Έχουν περάσει 9 χρόνια. Έχετε καταφέρει να ξεχάσετε ή να συγχωρέσετε;

Να συγχωρήσω ποιον; Θεωρώ ότι ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης είναι θύμα κι αυτός. Δεν ξέρω αν αμείφθηκε καλά για τις «υπηρεσίες» του, πάντως αποκλείεται να είναι καλά, αποκλείεται να μπορεί να ζει μ’ αυτό το βάρος. Όσο για τους ηθικούς αυτουργούς, δεν ξέρω αν κι αυτοί ζουν ήσυχοι. Εγώ πάντως αγωνίζομαι για να μην υπάρχουν εργοδότες που απειλούν: «Θυμηθείτε την Κούνεβα». Είναι αδύνατο να ξεχάσω, αλλά όσα πέρασα δεν με κατέστρεψαν. Είμαι καλά μέσα μου. Κι αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι η αλληλεγγύη και η στήριξη χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και των γιατρών μου στον «Ευαγγελισμό» και στη Γαλλία. Χάρη στην πολύτιμη βοήθειά τους ξαναγεννήθηκα. Νιώθω καλά παλεύοντας, και ως ευρωβουλευτής πια, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αιτίες.

• Οι παρά λίγο δολοφόνοι σας δεν βρέθηκαν ποτέ. Σε τι φάση βρίσκεται τώρα η υπόθεση;

Η ποινική έρευνα έκλεισε βιαστικά με τεράστιες ελλείψεις. Δεν εξετάστηκε υλικό από κάμερες της περιοχής, δεν λήφθηκε βιολογικό υλικό, δεν ελέγχθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες και τραπεζικοί λογαριασμοί υπόπτων. Ποινικό δικαστήριο δεν έγινε ποτέ. Όσον αφορά τη δίκη για αποζημίωσή μου λόγω «εργατικού ατυχήματος», η πρωτόδικη απόφαση έκρινε τον εργοδότη μου, την ΟΙΚΟΜΕΤ, υπεύθυνο γιατί δημιούργησε κλίμα σύγκρουσης εναντίον μου που οδήγησε στην επίθεση. Το Εφετείο όμως στη συνέχεια δεν διαπίστωσε «αιτιώδη συνάφεια» με το έγκλημα, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία. Τώρα περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου που δίκασε την αναίρεσή μου πριν από δύο μήνες.

Mπορείτε να διαβάσατε ολόκληρο το αφιέρωμα όπως κυκλοφόρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στους παρακάτω συνδέσμους:

Συνέντευξη Κ.Κούνεβα 1

Συνέντευξη Κ.Κούνεβα 2

Συνέντευξη Κ.Κούνεβα 3