«Η Πλατφόρμα για την καταπολέμηση της Αδήλωτης Εργασίας θα προσπαθήσει να βάλει μία τάξη στη ζούγκλα της αρρύθμιστης εργασίας» VIDEO

Παρέμβαση Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ στην Ολομέλεια για την «Δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας»

 

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Η επισφαλής εργασία χειροτέρεψε πολύ την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Aνεύθυνοι εργοδότες εκβιάζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν και ο φόβος της ανεργίας σπρώχνει εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες παράνομες.

Η Πλατφόρμα για την καταπολέμηση της Αδήλωτης Εργασίας θα προσπαθήσει να βάλει μία τάξη στη ζούγκλα της αρρύθμιστης εργασίας.

Καταρχάς είναι σημαντική η επέκταση του ρόλου της Πλατφόρμας.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όριζε ως αδήλωτη εργασία «κάθε νόμιμη εργασία που δεν δηλωνόταν στις επίσημες κρατικές αρχές».

Η αδήλωτη εργασία όμως παίρνει πλέον πάρα πολλές μορφές:

–    απασχόληση που δηλώνεται ως πεντάωρο αλλά στην πραγματικότητα είναι οχτάωρο

–    υπερωρίες που γίνονται αλλά ουδέποτε πληρώνονται

–    ψευδής αυτοαπασχόληση

–    κλοπή των εισφορών

–    μέχρι  και το ακραίο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας.

 

Η Πλατφόρμα είναι πλέον υποχρεωμένη να τα δει όλα αυτά.

Τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργοδότες και εργαζόμενοι, μαζί με τους οργανισμούς που ασχολούνται με την απασχόληση θα κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι για να κατανοήσουν την κατάσταση της αδήλωτης εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα που επικρατεί η εσωστρέφεια και επανέρχεται ο εθνικισμός, είναι κρίσιμο να ακούμε και να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο.

Επιπλέον θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις για την καταπολέμηση της διασυνοριακής αδήλωτης εργασίας.

Είναι αυτά αρκετά;

Εμείς θέλαμε αυστηρές  υποχρεωτικές δράσεις  που να επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λυπάμαι επιπλέον που δεν συμπεριλήφθηκε μια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων ως παρατηρητής στις εργασίες της Πλατφόρμας.

Πιστεύουμε πως οι γυναικείοι φορείς θα εισακούονται κάθε φορά που θα έχουν να συνεισφέρουν με την εμπειρία και τις προτάσεις τους.

Δε συμβιβαζόμαστε, απλώς τώρα ξεκινάμε…

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εισηγητή μας τον Georgi  Pirinski.

Ήταν υπόδειγμα διαπραγματευτή.

Θέλω να επαινέσω και τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία και να πω πως όταν οι άνθρωποι πιστεύουν στον ίδιο σκοπό και δουλεύουν με αποφασιστικότητα, μπορεί να μην καταφέρνουν όλα όσα θα ήθελαν αλλά σίγουρα δυσκολεύουν το δρόμο των παραβατών.

Καλή δύναμη σε όλους και δε σταματάμε εδώ.