Η βουλγαρική πραγματικότητα στο μικροσκόπιο της GUE/NGL

Σημειώσεις από την ειδική  συνεδρίαση του προεδρείου της πολιτικής ομάδας  της Αριστεράς στη Σόφια, στις 20/4/2018

Μια πανοραμική εικόνα της βουλγαρικής κοινωνίας και των επιπτώσεων που έχουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στους πολίτες επεδίωξε να διαμορφώσει  με την πρόσφατη συνεδρίαση του στη Σόφια το προεδρείο της πολιτικής ομάδας της ευρωπαϊκής Aριστερά  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, GUE/NGL.

Τους  ευρωβουλευτές της Αριστεράς, από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, καθώς και αρκετά στελέχη από το προσωπικό της πολιτικής  Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, υποδέχτηκε στη Σόφια η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κων. Κούνεβα. Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αλλά γεννημένη και μεγαλωμένη στα Σιλίστρα της Βουλγαρίας, αποτελεί για την Αριστερά τη μοναδική ευρωβουλευτή που προέρχεται από άλλη βαλκανική, πλην Ελλάδας, χώρα .

Οι ευρωβουλευτές και το προσωπικό της Ομάδας παρακολούθησαν και συμμετείχαν στους τρεις κύκλους συζητήσεων που έγιναν με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων ΜΚΟ της Βουλγαρίας. Κεντρικά θέματα των συζητήσεων οι  κοινωνικές και οικονομικές  ανισότητες  και οι ανισορροπίες στη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια, οι δυσλειτουργίες της Δημοκρατίας, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τα φαινόμενα ανόδου της ακροδεξιάς .

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της βουλγαρικής αριστεράς, συνδικάτων και ΜΚΟ της Βουλγαρίας ήταν αποκαλυπτικά και προκάλεσαν αίσθηση στους ευρωβουλευτές της GUE/NGL, οι  οποίοι διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πολλά που αγνοούσαν  για τη χώρα.

«Η  Βουλγαρία έχει κλείσει 11 χρόνια μέλος της Ε.Ε. Τι έχει κερδίσει η βουλγαρική κοινωνία αυτά  τα χρόνια; Τι  έχει  κερδίσει στη δημοκρατία, στα δικαιώματα, στην ανάπτυξη υπέρ  των πολιτών, στην καταπολέμηση της διαφθοράς; Γιατί παραμένει η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.; Γιατί έχει τους χαμηλότερους μισθούς; Γιατί έχει τόσο τεράστιες ανισότητες;  Γιατί νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταναστεύουν, ενώ η  επίσημη ανεργία εμφανίζεται χαμηλή; Τι συμβαίνει με  το πολιτικό της σύστημα; Και τι σημαίνει η παρουσία μιας ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας στην κυβέρνηση, με πολιτικούς που κάνουν ρατσιστικές καμπάνιες;» Αυτά τα ερωτήματα έθεσε με την εισαγωγική της ομιλία η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Κούνεβα, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του προεδρείου της GUE/NGL.

Η ειδική συνεδρίαση του προεδρείου της GUE/NGL στη Σόφια, στις 20 Απριλίου, αποτελεί ένδειξη της προσπάθειας που κάνει η ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο να έλθει πιο κοντά στη βαλκανική πραγματικότητα, να κατανοήσει τις ιδιομορφίες των χωρών,  όχι μόνο γιατί αποτελεί «γεωπολιτικό πέρασμα και σταυροδρόμι συμφερόντων», αλλά και γιατί  «η ευρωπαϊκή αριστερά πρέπει να διεκδικήσει ένα διαφορετικό μοντέλο δράσης  που να απευθύνεται και στους εργαζόμενους της Ανατολικής Ευρώπης», σημείωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πατρίκ Λεγιαρίκ, καλωσορίζοντας τους ομιλητές.

Την έντονη ανησυχία του για τη πολυδιάσπαση των αριστερών δυνάμεων στη Βουλγαρία, την ώρα που οι ανισότητες  στην κοινωνία διευρύνονται,  εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την πορεία των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών που παρουσίασαν οι Βούλγαροι ομιλητές.Απαντώντας σε ερωτήσεις που του ετέθησαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου προς τα βουλγαρικά ΜΜΕ, ο Δ. Παπαδημούλης κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Μπορίσοφ να  προχωρήσει στην ενσωμάτωσης της Σύμβασης  της Κωνσταντινούπολης  για την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών στο βουλγαρικό δίκαιο. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται αποτελούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί η μακρόχρονη διένεξη περί το όνομα της γειτονικής χώρας, και πρόσθεσε ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς και σχεδόν στο σύνολό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση των Τσίπρα-Ζάεφ.

Από αριστερά, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Πατρίκ Λεγιαρίκ και Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συνέντευξη τύπου για την ειδική συνεδρίαση της GUE/NGL στη Σόφια.

Στο περιθώριο της Συνεδρίασης του προεδρείου της GUE/NGL στη Σόφια, η Κ. Κούνεβα σε προγραμματισμένη συνάντηση  στο υπουργείο Εργασίας  της Βουλγαρίας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει  με τον αρμόδιο υπουργό, Μπίσερ Πετκόφ και την υφυπουργό  Σουλτάνκα Πετρόβα τόσο για  θέματα που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όσο και για τα προβλήματα που αφορούν τους Βούλγαρους που εργάζονται στην Ελλάδα ή αναμένουν να λάβουν τις συντάξεις τους ύστερα από υπερβολικά μεγάλο χρόνο αναμονής.

Επίσης η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με την Βάνια Μπογιουκλίεβα, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης. Αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν η μεγάλη παράδοση που έχουν οι Βούλγαροι στον τομέα των συνεταιρισμών, αλλά και η ανάγκη να αντλήσουν νέες ιδέες από το πρόσφατο νομοθετικό παράδειγμα της Ελλάδας για  τη σύνδεση των συνεταιρισμών με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα με την Βάνια Μπουγιουκλίεβα, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Συνεταιρισμών της Βουλγαρίας.

Η αντιπροσωπεία της GUE/NGL φωτογραφίζεται στο Μνημείο του Κόκκινου Στρατού, στη βουλγαρική πρωτεύουσα.