Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στο «Ιδεοδρόμιο» και στο Πρώτο Πρόγραμμα – ΕΡΤ

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μίλησε στην εκπομπή «Ιδεοδρόμιο» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ για τις προτεραιότητες της Βουλγαρικής προεδρίας στην Ε.Ε. από την 1.1.2018 για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τέλος μιλά για το δώρο που έκανε στους συναδέλφους Ευρωβουλευτές και αφορά το φωτογραφικό άλμπουμ – έκδοση του Ιδρύματος Rosa Luxemburg-Παράρτημα Ελλάδας – με τίτλο «No Direction Home» ως μία υπενθύμιση της σημασίας του Προσφυγικού ζητήματος για την Ευρώπη.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

«Σαν Ευρωκοινοβούλιο οφείλουμε να δώσουμε το  καλό παράδειγμα και να σταματήσουμε  το κουκούλωμα των καταγγελιών. Αυτό ζήτησα κι εγώ και η πλειοψηφία των συναδέλφων. Ένα ξεκάθαρο μηχανισμό καταγγελιών που να προστατεύει τα θύματα, ώστε να μη  φοβούνται να κάνουν την καταγγελία. Και να γίνεται ο έλεγχος των καταγγελιών από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών. Γιατί, καταλαβαίνετε, όταν δεν είναι δυνατό οι ευρωβουλευτές που καταγγέλλονται να ελέγχουν οι  ίδιοι τις καταγγελίες. Αυτό είναι κοροϊδία.»

ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

«Κάθε φορά που πάω στη Βουλγαρία καταλαβαίνω πόσο βαθιά έχει αλλάξει η χώρα και η κοινωνία της. Έχει επικρατήσει ένας σκληρός, άγριος καπιταλισμός. Και οι άνθρωποι φαίνεται ότι δέχονται όλες αυτές τις αλλαγές παθητικά, χωρίς να  αντιδρούν. Μου έκανε  εντύπωση ότι οι εκπρόσωποι της νεολαίας με τους οποίους  συναντηθήκαμε  τα έβλεπαν όλα ωραία. Μόνο μια νεαρή κοπέλα που είχε προβλήματα ακοής τόλμησε να πει ότι το κράτος περιφρονεί τα δικαιώματα των  αναπήρων, δεν  αναγνωρίζει τη  νοηματική ως επίσημη γλώσσα.

Μόνο αν δει κανείς την πραγματική κατάσταση που επικρατεί  στη Βουλγαρία θα καταλάβει τι σημαίνει αυτό που λέμε στην Ελλάδα «μισθοί Βουλγαρίας». Είναι η φτωχότερη  χώρα της Ε.Ε. Ο κατώτατος  μισθός είναι  260  ευρώ. Οι εργοδότες αρνούνται  τον διάλογο για να αυξηθεί. Η κυβέρνηση λέει ότι η  ανεργία είναι μόνο 6%, αλλά δεν υπολογίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες ποτ μεταναστεύουν, μόνιμα ή προσωρινά.»

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ανθρωπιά, όλες οι χώρες να δεχθούν πρόσφυγες και να τους φιλοξενήσουν, τα σύνορα  να ανοίξουν, και η  Κομισιόν  και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς οι Ευρωβουλευτές  πρέπει να πιέσουμε γι’ αυτό.»

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την ηχητική συνέντευξη της Κ.Κούνεβα εδώ: