Η ημερίδα: «Τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος: Κοινές μνήμες –κοινό μέλλον»

Τα Βαλκάνια γέφυρα συνεργασίας βουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα.

Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ακαδημαϊκών, συγγραφέων, σπουδαστών και ευρωπαίων αξιωματούχων, ολοκληρώθηκαν χτες στο Ευρωκοινοβούλιο οι εργασίες της ημερίδας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Κ. Κούνεβα, σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές Γκεόργκι Πιρίνσκι,  από τη Βουλγαρία, Μαρία Γκραπίνι από τη Ρουμανία και Νεοκλή Συλικιώτη, από την Κύπρο.

Για πρώτη φορά ευρωβουλευτές από δύο πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, και S&D, τέσσερα κόμματα, (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΚΕΛ, Σοσιαλιστικά κόμματα Βουλγαρίας και Ρουμανίας) και τέσσερις βαλκανικές χώρες, συνεργάζονται και διαπιστώνουν τις συγκλίσεις και διαφοροποιήσεις στην πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των λαών τους, αναζητώντας τους δρόμους του κοινού τους  μέλλοντος στη νέα εποχή, που θα καταστήσουν τα Βαλκάνια γέφυρα επικοινωνίας και σταυροδρόμι ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με την παρουσίαση  Έκθεσης Φωτογραφίας του βούλγαρου φωτογράφου Ίβο Χατζημίσεφ, με πλούσιο υλικό, που αποτυπώνει τις ομοιότητες και διαφορές του αρχαίου και νεώτερου βαλκανικού πολιτισμού. Στα εγκαίνια της έκθεσης, εκτός από τους τέσσερεις συνδιοργανωτές, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και ο φωτογράφος Ι. Χατζημίσεφ.

Ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης συνεδρίας η Κ. Κούνεβα, αναφέρθηκε στην ιδέα της εκδήλωσης, «που γεννήθηκε στα χρόνια των σπουδών της στην Ιστορία και Εθνογραφία και στην ανάγκη να αναδειχθεί η  κοινή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των βαλκανικών χωρών, που είναι από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη. Πόλεις που άντεξαν πολέμους και συγκρούσεις, που κατακτήθηκαν από τρεις αυτοκρατορίες –Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική- ή χωρίστηκαν σε σφαίρες επιρροής από τις μεγάλες δυνάμεις.  Σήμερα, με τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, θέλουμε η Ε.Ε. να αποκτήσει μια πραγματική βαλκανική πολιτική, μια έντιμη πολιτική ενσωμάτωσης των χωρών αυτών, ώστε να γίνουν παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης για όλη την Ευρώπη», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ρόλο της ελληνικής γλώσσας και του δικτύου των ελληνικών σχολείων σε όλα τα Βαλκάνια, τόσο στη μετάδοση της δυτικής κουλτούρας, όσο και στη διαμόρφωση κοινής λαϊκής παράδοσης αναφέρθηκε ο Βάλτερ Πούχνερ, καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δημ. Σταματόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας   τόνισε την ανάγκη να γνωρίσουμε τα τραύματα που προκάλεσε ο ένας λαός στον άλλο, για να φτάσουμε στην ενότητα.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Π.Γ. του  ΣΥΡΙΖΑ & συντονιστής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβάθμιση της βαλκανικής συνεργασίας και στην επίλυση της  με τη FYROM για το όνομα.

Στις συνεδρίες τοποθετήθηκαν επίσης, ο  Patriciou Vlaicu (καθηγητής Θεολογίας στη Ρουμανία, Ivan Parvev (Παν/μιο Σόφιας), ο Σωτήρης Βαλντέν, οικονομολόγος & στέλεχος της Ε.Ε. και ακολούθησαν παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με βουλγαρική μουσική κι έκλεισαν με πρόγραμμα φολκλορικής ρουμάνικης μουσικής και εδέσματα της βαλκανικής γαστρονομίας με γεύσεις από τις τέσσερις χώρες.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε, μετά το πέρας των εκδηλώσεων η Κ. Κούνεβα, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την επιτυχία της εκδήλωσης και τη μεγάλη συμμετοχή. Πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο, να θέσουμε τις βάσεις της ενότητας και συνεργασίας μας για το κοινό μας μέλλον. Συνεχίζουμε.»

Αναλυτικό Πρόγραμμα Ημερίδας

ΗΕΚΘΕΣΗ    

13.30, ASP, Distribution Area, στις 13.30 μ.μ.

Εγκαίνια της έκθεσης με ένα  μικρό μέρος της  συλλογής  «Τα Βαλκάνια, μια κοινή  κληρονομιά», του Βούλγαρου Φωτογράφου Ίβο Χατζημίσεφ.  Η έκθεση επανεξετάζει  με μια θεματική  παρουσίαση διάφορες  πτυχές τόσο  του  αρχαίου όσο και του σύγχρονου βαλκανικού πολιτισμού. Θα είναι ανοικτή από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου 2018.

 

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Room ASP5E2, 15.00 έως 18.00 μ.μ.

Η Διάσκεψη με τίτλο «Τα Βαλκάνια και η Νοτιανατολική Μεσόγειος: κοινές μνήμες,  κοινό μέλλον» θα φέρει κοντά ευρωβουλευτές από διαφορετικές βαλκανικές χώρες, ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, σπουδαστές, αξιωματούχους από ευρωπαϊκούς θεσμούς και  καλλιτέχνες  με στόχο να συζητήσουν την ευρεία κοινή ιστορική κληρονομιά  των Βαλκανίων καθώς και  να ανιχνεύσουν ευκαιρίες και δυνατότητες για ένα  κοινό βιώσιμο μέλλον.

15.05- 15.10  Μουσικό ,βαλκανικό καλωσόρισμα

15.10- 15.20 Άνοιγμα εργασιών συνεδρίου από την ευρωβουλευτή  της GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα

Πρώτη συνεδρία: Κοινές μνήμες των Βαλκανίων και της  Νοτιανατολικής  Μεσογείου  (15:40 – 16:20)

Συντονιστής: Georgi PIRINSKI, ευρωβουλευτής, S&D

Ομιλητές

15:40 – 15:50WalterPuchner (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Θεατρολογίας, Μέλος της Αυστριακής  Ακαδημίας): «Η κοινή λαϊκή παράδοση στα Βαλκάνια)

15:50 – 16:00 Δημήτρης  Σταματόπουλος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Βαλκανικών  Σπουδών και  Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Freiburg): «Πολιτιστικές ταυτότητες των Βαλκανίων στον χώρο και στον χρόνο»

 16:00 – 16:10 Patriciou Vlaicu, καθηγητής Θεολογίας στη Ρουμανία

16:10 – 16:20 Ivan Parvev  (Καθηγητής Πανεπιστημίου Σόφιας  «Άγιος Κλήμης Οχρίδας)

 

Δεύτερη συνεδρία: Κοινό μέλλον σε μια ανανεωμένη Ε.Ε. 16:20 – 18:00

Συντονίστρια, Maria GRAPINI, ευρωβουλευτής, S&D

Ομιλητές:

16:20 – 16:30  Σύντομη ομιλία από την ευρωβουλευτή M. Grapini

16:30-16:40 Luminita Teodora Odobescu, επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ρουμανίας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση

16:40-16:50  Dr. Σωτήρης Βαλντέν, οικονομολόγος, συγγραφέας και στέλεχος της Ε.Ε. από το 1996 έως του 2014 με ειδίκευση στη διεύρυνση της Ε.Ε.: «Η  ευρωπαϊκή προσδοκία των Δυτικών Βαλκανίων: μύθος  ή πραγματικότητα;»

16:50 – 17:00 Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής Ευρωπαϊκών και  Διεθνών Υποθέσεων

17:00 – 17:10ΝεοκλήςΣυλικιώτης, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της GUE/NGL

17:10 – 17:50 Ανοικτή  συζήτηση και σύντομες παρεμβάσεις  (V. Stoyanova, Δ. Συρρή)

17:50 – 17:55 Συμπεράσματα διάσκεψης από  τον Γκεόργκι Πιρίνσκι

17:55 – 18:00 Κλείσιμο, με ολιγόλεπτη  παρουσίαση  συγκροτήματος φολκλορικής  ρουμανικής μουσικής

Στη  συνέχεια, στο σαλόνι  των ευρωβουλευτών,  θα προσφερθεί κοκτέιλ με χαρακτηριστικές γεύσεις της βαλκανικής γαστρονομίας