Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα μίλησε στο Κόκκινο για τις γενικές υποσχέσεις και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα για τα 12 εκατομμύρια ανέργων σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση από την αρμόδια για θέματα Απασχόλησης, κυρία Τίσσεν που παρουσίασε πρόσφατα τους άξονες του λεγόμενου «προγράμματος εργασίας της Κομισιόν το 2016».

Την ώρα που στην Ελλάδα οι 7 στους 10 ανέργους αναζητούν εργασία πάνω από 1 χρόνο και χωρίς καμία ελπίδα η Κομισιόν κάνει σαν να ζει σε έναν άλλον κόσμο και πρόσφατα στην Επιτροπή Απασχόλησης του Κοινοβουλίου ακούσαμε την αρμόδια Επίτροπο, την Βελγίδα κ. Τίσεν να επαινεί την Ελλάδα επειδή σημειώθηκε μια μικρή μείωση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο. Αυτή όμως είναι ψεύτικη εικόνα των μέσων στατιστικών όρων.

Εδώ η ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια και εργασία για τους μακροχρόνια άνεργους και ιδιαίτερα τους πολίτες αυτής της χώρας που έχουν οικογένεια και υποχρεώσεις και δεν μπορούν να βρουν ούτε δουλειές του ποδαριού είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Όμως από την ομιλία της Βελγίδας Επιτρόπου στο Ευρωκοινοβούλιο καταλάβαμε ότι τα μέτρα που εξετάζει η Κομισιόν κατευθύνονται στην ενίσχυση της κινητικότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα στείλουμε τον Έλληνα άνεργο στη Γερμανία, ότι θα κάνουμε τον μεταλλουργό σερβιτόρο και τον μηχανικό τηλεφωνητή; Δεν λέω ότι οι άνεργοι δεν πρέπει να προσαρμόζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στις τεχνολογικές εξελίξεις. Ναι να κάνουμε και κατάρτιση αλλά όταν έχουμε τόσο μαζική ανεργία το βασικό δεν είναι η κατάρτιση.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχει νεκρώσει η κατασκευαστική δραστηριότητα εδώ και πέντε χρόνια. Οι υποδομές φθείρονται, υποβαθμίζονται. Η απάντηση εδώ δεν είναι να αλλάξουν επάγγελμα οι μηχανικοί και οι οικοδόμοι, αλλά να επενδύσουμε στις υποδομές που έχουμε ανάγκη. Δυστυχώς, στο πρόγραμμα της Κομισιόν για το 2016 δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο.

Φυσικά και το άλλο, δεν ακούσαμε τίποτα για αύξηση των κονδυλίων σε νέα προγράμματα για τους μακροχρόνια άνεργους. Στην πραγματικότητα η Κοινωνική Ατζέντα της Κομισιόν δεν υπάρχει και η Επιτροπή Απασχόλησης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι περισσότερο υπάλληλοι των Επιτρόπων Οικονομικών και Δημόσιων υποθέσεων.

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000020755/I-EUROPI-STO-KOKKINO