Η Ε.Ε., η Τουρκία και οι Κούρδοι: παλιά κρίση- νέες λύσεις

Ολοκληρώνεται σήμερα (27/01/2016), στις Βρυξέλες, η διήμερη 12η Διεθνής Διάσκεψη με τίτλο “Η Ε.Ε., η Τουρκία και οι Κούρδοι. Παλιά κρίση- Νέες λύσεις», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ευρωομάδας GUE / NGL , με τη συμμετοχή πλήθους ευρωβουλευτών, βουλευτών εθνικών κοινοβουλίων, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και επιστημόνων. Η διάσκεψη τέθηκε υπό την αιγίδα κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης αρχιεπίσκοπος Ντέσμον Τούτου (Ν. Αφρική) και δρ. Σιρίν Εντάμπι (Ιράν), ο Νόαμ Τσόμσκι, η τιμημένη με το βραβείο Ζαχάρωφ αγωνίστρια του κουρδικού κινήματος Λεϊλά Ζάνα και ο Τούρκος συγγραφέας Βεργκάτ Τουρκάλι.

Στόχος της διάσκεψης είναι η δημοσιοποίηση της γενοκτονίας των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, η διατήρηση ζωντανού του διαλόγου και της ειρηνευτικής προσπάθειας και η διαμεσολάβηση της Ε.Ε. για να σταματήσει η στρατιωτική και αστυνομική βία στις κουρδικές περιοχές από την τουρκική κυβέρνηση.

Την κατάρρευση της ειρηνευτικής προσπάθειας σηματοδότησε η είσοδος στο κοινοβούλιο του πρώτου φιλοκουρδικού κόμματος, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία. Τον βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσε έκτοτε κατά των κουρδικών περιοχών, με απαγόρευση κυκλοφορίας, αποκλεισμό από στοιχειώδη δημόσια αγαθά (ηλεκτρικό, φάρμακα, τρόφιμα), δολοφονίες αμάχων, ακόμα και παιδιών, κατήγγειλαν στις ομιλίες τους η Κ. Westreim, Gabi ZIMMER, Shirin EBADI, José RAMOS-HORTA, Peter GALBRAITH, Cengiz CANDAR, Salih MUSLIM, Τάκης Χατζηγεωργίου κ.α. Τόνισαν την επιτακτική ανάγκη μιας νέας πολιτικής διευθέτησης και κάλεσαν την Ε.Ε. να λύσει επιτέλους τη σιωπή της και να αναλάβει ,με τα θεσμικά της όργανα, ρόλο διαμεσολαβητή σε μια αποτελεσματική και βιώσιμη ειρηνευτική προσπάθεια. Να πάψει να υποστηρίζει την Τουρκία, προτάσσοντας τα δικά της συμφέροντα στην προσφυγική κρίση. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να πάψουν να εξισώνουν το ΡΚΚ με το ISIS και μαζί με την Ε.Ε. να αναλάβουν σοβαρή δράση για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής. Μόνον έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η ειρήνευση και η σταθερότητα στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Στη διάσκεψη της GUE/NGL για το κουρδικό συμμετείχε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Στο περιθώριο της διάσκεψης η Κ. Κούνεβα είχε συνομιλία με την Λεϊλά Ζάνα, από όπου και φωτογραφία.