Γενικές και αόριστες δεσμεύσεις της Επιτροπής για την προστασία των ακτιβιστών στην Ουκρανία

11-1-2019

Γενικές και αόριστες δεσμεύσεις της Επιτροπής για τα μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς και την προστασία των ακτιβιστών στην Ουκρανία

Τι απαντά η Κομισιόν στην ερώτηση της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα με αφορμή τη δολοφονία της ακτιβίστριας Kateryna Handzyuk

Από χλιαρή έως αδιάφορη χαρακτηρίζεται η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στη δολοφονία της ακτιβίστριας κατά της διαφθοράς Kateryna Handzyuk στην Ουκρανία τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και GUE-NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα με αφορμή τη φρικτή δολοφονία της Ουκρανής ακτιβίστριας.

Η Επιτροπή, ενώ παραδέχεται τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς στην Ουκρανία και αναγνωρίζει ότι: «οι επιθέσεις κατά ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών και κατά ερευνητών δημοσιογράφων είναι άκρως ανησυχητικές», δεν θεωρεί αναγκαίο να περιορίσει την οικονομική ενίσχυση. Ουσιαστικά με αυτήν τη στάση ακυρώνει το νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο ορίζεται ρητά ότι η περαιτέρω οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης της Κ.Κούνεβα προς την Επιτροπή, σχετικά με το τι μέτρα προτίθεται να λάβει, έτσι ώστε οι ουκρανικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των ακτιβιστών, η Επιτροπή προβάλλει τη γενική και αόριστη δέσμευσή της ότι «αποδίδει μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της διαφθοράς» και παραπέμπει στη«συμβουλευτική αποστολή της Ε.Ε. στην Ουκρανία». Αναφέρεται δε στην πρόταση του Επιτρόπου Χαν για «σύσταση ειδικής ομάδας σε εθνικό επίπεδο για τη διερεύνηση επιθέσεων κατά ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών», η οποία όμως είναι άγνωστο αν υιοθετήθηκε από τις ουκρανικές αρχές.

Ακολουθούν η ερώτηση της Κ. Κούνεβα και η απάντηση της Επιτροπής:

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ

Θέμα: Η δολοφονία της Kateryna Handzyuk και η διαφθορά στην Ουκρανία

Στις 4 Νοεμβρίου, η Ουκρανή ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Χερσώνας, KaterynaHandzyuk, υπέκυψε στα βαριά εγκαύματα από επίθεση με οξύ, τον περασμένο Ιούλιο. Η Handzyuk είχε υποδείξει ως πιθανούς αυτουργούς της επίθεσης τις τοπικές αστυνομικές αρχές, τις οποίες είχε επικρίνει για “μίζες” στις τοπικές δημόσιες συμβάσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες.

Παρόμοιες επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία έχουν καταγγελθεί πολλές τον τελευταίο χρόνο, χωρίς οι δράστες να έχουν οδηγηθεί στο εδώλιο.

Σε νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ιδιαίτερα στο Παράρτημά του[1],τονίζεται ότι η περαιτέρω οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία προϋποθέτει ότι η χώρα σέβεται τους ουσιαστικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πολυκομματισμού και του κράτους δικαίου, εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταγράφει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Το ψήφισμα απαιτεί από την  Επιτροπή την υποβολή συγκεκριμένης έκθεσης για τις προϋποθέσεις αυτές μετά κάθε εκταμίευση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Με δεδομένες τις δολοφονίες και επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών, εκτιμά ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις οικονομικής συνδρομής;
  • Τί μέτρα λαμβάνει, ώστε οι ουκρανικές αρχές να εντοπίσουν τους δράστες των επιθέσεων, να εγγυηθούν την ασφάλεια τωνακτιβιστών και να ολοκληρώσουν τις δράσεις κατά της διαφθοράς;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Όπως αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου της Ύπατης Εκπροσώπου-Αντιπροέδρου, της 5ης Νοεμβρίου 2018, για τον θάνατο της Kateryna Handzyuk, οι επιθέσεις κατά ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών και κατά ερευνητών δημοσιογράφων είναι άκρως ανησυχητικές. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και οι υπηρεσίες της Επιτροπής παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πρόοδο των ερευνών σχετικά με τέτοιες υποθέσεις και έχουν διαμηνύσει στο υψηλότερο επίπεδο ότι αναμένουν την άμεση και διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών καθώς και την παραπομπή των δραστών στη δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία στις 8-9 Νοεμβρίου 2018, ο επίτροπος κ. Hahn συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την κοινωνία των πολιτών και πρότεινε τη σύσταση ειδικής ομάδας σε εθνικό επίπεδο για τη διερεύνηση επιθέσεων κατά ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των φορέων επιβολής του νόμου.

Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι η πρόληψη και η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία αποτελεί συν τοις άλλοις επιτακτικό και επείγον αίτημα της ουκρανικής κοινωνίας. Η ΕΕ συμμετέχει ήδη σε μεγάλο βαθμό στην παροχή συνδρομής στην Ουκρανία στον εν λόγω τομέα, μεταξύ άλλων μέσω των προϋποθέσεων του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής και της Πρωτοβουλίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Η ΕΕ εμμένει στη δέσμευσή της να συνδράμει περαιτέρω την Ουκρανία στην καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταξύ άλλων, μέσω της συμβουλευτικής αποστολής της ΕΕ στην Ουκρανία.

[1]     http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2018-0255+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL