«Να μείνει ανοιχτή η αναφορά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και να ελεγχθούν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία»

Υπέρ του να μείνουν ανοικτές οι αναφορές εκπροσώπων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά των μνημονιακών ρυθμίσεων για τα φαρμακεία, τάχθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, μέλος της Επιτροπής.

Οι αναφορές, τις οποίες υποστήριξε στην Επιτροπή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, ζητούν να ελεγχθεί η Κομισιόν για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και για αγνόηση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επειδή ως μέλος της τρόικας και του κουαρτέτου υποστήριξε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, δίνοντας δικαίωμα συμμετοχής σε φαρμακεία σε μη φαρμακοποιούς, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Πρέπει να μείνει ανοικτή η αναφορά για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις, τόνισε η Κ. Κούνεβα.

Η τοποθέτησή της έχει ως εξής:

«Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Φαρμακοποιών μας περιέγραψε την κατάσταση πως είναι σήμερα και τις αρνητικές εξελίξεις που μας περιμένουν.

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό γιατί μιλάμε για την δημόσια υγεία. Η ιστορία άρχισε πριν από πέντε χρόνια με τις υποδείξεις του Ο.Ο.Σ.Α.

Θα έλεγα ότι η αναφορά πρέπει να μείνει ανοικτή προκειμένου να ενημερωθούμε  και από τα αρμόδια Υπουργεία της Ελλάδας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, για το εάν υπάρχει κάποια επίσημη εκτίμηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή του νόμου τα τελευταία χρόνια. Τι επιπτώσεις είχε όχι μόνο στο τζίρο και την οικονομική κατάσταση των φαρμακοποιών στην αγορά ,αλλά και στην υγεία και την εξυπηρέτηση των πολιτών, της κοινωνίας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να μείνει ανοικτή η αναφορά . Να έχουμε πλήρη εικόνα από όλες τις πλευρές και μετά να αποφασίσουμε .»

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος υπογράμμισε πως «ο Φαρμακοποιός και τα φαρμακεία επιτελούν πολύ σημαντικό έργο στην Υγεία. Μεγάλα συμφέροντα έχουν επενδύσει στην διάλυση των Φαρμακείων για να πωλούν τα Φάρμακα ως εμπόρευμα και αυτό δεν προοιωνίζει κάτι καλό για την Υγεία».

Η Επιτροπή Αναφορών θα αποστείλει Επιστολή Εξηγήσεων  με την οποία θα ζητά  τους λόγους που οδήγησαν στην Απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εκδώσει τις Αποφάσεις για το Ιδιοκτησιακό  των Φαρμακείων προς το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα  όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής θα ζητήσει η ίδια προσωπικά να δοθεί γραπτή απάντηση.