Φόρτωση Εκδηλώσεων

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Η εκδήλωση αυτή έχει παρέλθει.

«ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ και η Νοτιανατολική Μεσόγειος: Κοινές μνήμες- κοινό μέλλον»

Ιανουάριος 10, 2018 @ 13:30 - 20:00

Βρυξέλλες, 10  Ιανουαρίου 2018, 13.30 – 20.00 μ.μ.

Μια κοινή πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα,  με τρεις ευρωβουλευτές: το Ν. Συλικιώτη από την Κύπρο (AKEL), τον Γκ. Πιρίνσκι  από τη Βουλγαρία (από την ομάδα των Σοσιαλιστών) και τη Μαρία Γκραπίνι από τη Ρουμανία(από την Ομάδα των Σοσιαλιστών)

-Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες τις πληροφορίες για την ημερίδα και την έκθεση φωτογραφίας στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για την πρωτοβουλία

  www.thebalkans.eu

Αθήνα, Σόφια, Βουκουρέστι, Λευκωσία.

Τέσσερις από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, με συνεχή κατοίκηση αιώνων. Πρωτεύουσες τεσσάρων κρατών-μελών  της Ε.Ε. και κέντρα των Βαλκανίων και της ευρύτερης Νοτιανατολικής  Μεσογείου. Eνα ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών, κατακτητών, αυτοκρατοριών και μια ζώνη αδιάλειπτης ανθρώπινης πολιτιστικής και εμπορικής συνύπαρξης και επικοινωνίας, αλλά και συγκρούσεων.

Στην εποχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής βαλκανικής πολιτικής και με τις αλλεπάλληλες διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις των ηγετών των Βαλκανικών χωρών (στη Θεσσαλονίκη, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι, αλλά και στο Βελιγράδι), η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία: σε συνεργασία με άλλους τρεις ευρωβουλευτές, τον Γκεόργκι Πιρίνσκι (S&D, Βουλγαρία), τη Μαρία Γκραπίνι (S&D, Ρουμανία) και τον Νεοκλή Συλικιώτη (GUE/NGL, Κύπρος) που εκπροσωπούν 4 χώρες της περιοχής –μέλη της Ε.Ε. και δυο πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη GUE/NGL και την S&D (Σοσιαλδημοκράτες), διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Τα Βαλκάνια και η Νοτιανατολική Μεσόγειος: κοινές μνήμες- κοινό μέλλον», στις Βρυξέλλες, στις 10 Ιανουαρίου.

Η ημερίδα περιλαμβάνει δύο εκδηλώσεις:

-Έκθεση φωτογραφίας του Βούλγαρου φωτογράφου Ίβο Χατζημίσεφ. Η έκθεση αποτελεί μέρος της συλλογής «Τα Βαλκάνια, μια κοινή κληρονομιά», με χαρακτηριστικά δείγματα του αρχαίου και του νεότερου βαλκανικού πολιτισμού. Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου 2018, στο Ευρωκοινοβούλιο (ASP, Distribution Area).

–Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 10 Ιανουαρίου, (15.00 -18.00 μ.μ. Αίθουσα, ASP5E2) με συμμετοχή ευρωβουλευτών, ακαδημαϊκών, συγγραφέων, καλλιτεχνών αλλά και φοιτητών βαλκανικών σπουδών από τις χώρες της περιοχής.

– Βαλκανική Κουζίνα, από τις 18.00 έως τις 20.00,στην αίθουσα υποδοχής των ευρωβουλευτών, στο ισόγειο του ΕΚ

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν τα στοιχεία της κοινής πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας των λαών της περιοχής, ώστε να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας, σταθερής βαλκανικής συνεργασίας. Όπως χαρακτηριστικά  τονίζουν  οι 4 ευρωβουλευτές στο κάλεσμά τους για τις εκδηλώσεις αυτές, «στην καινούργια εποχή της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Βαλκανικών χωρών θα θέλαμε να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους αυτή η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε φάρο ειρήνης και σταθερότητας, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης Ε.Ε. στην  οποία  οι χώρες της περιοχής μπορούν να εξελιχθούν σε γέφυρα επικοινωνίας με την Ευρασιατική Ένωση, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια  Αφρική».

Επιπλέον, η κοινή πρωτοβουλία των 4 ευρωβουλευτών συμπίπτει με την τρέχουσα βουλγαρική και την προσεχή ρουμανική προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και αποτελεί ευκαιρία να αναδειχθούν τρόποι διαμόρφωσης μιας «Ευρωπαϊκής  Βαλκανικής Πολιτικής», σε μια περίοδο που η έννοια «Βαλκάνια» αποφεύγεται ακόμη και ως αναφορά στα επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα, συντηρώντας ιστορικές προκαταλήψεις ή και σκοπιμότητες.

– Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την ημερίδα στο site που έχει δημιουργηθεί ειδικά για την πρωτοβουλία, στη διεύθυνση: www.thebalkans.eu,  στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL, που είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων στις Βρυξέλλες για την παρακολούθηση του συνεδρίου ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών από το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, ενώ ανάλογη σύνθεση θα έχουν οι ομάδες που έχουν προσκαλέσει οι άλλοι ευρωβουλευτές από τις χώρες τους.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Ημερίδας

Η ΕΚΘΕΣΗ    

13.30, ASP, DistributionArea, στις 13.30 μ.μ.

Εγκαίνια της έκθεσης με ένα μικρό μέρος της συλλογής «Τα Βαλκάνια, μια κοινή  κληρονομιά», του Βούλγαρου Φωτογράφου Ίβο Χατζημίσεφ. Η έκθεση επανεξετάζει με μια θεματική  παρουσίαση διάφορες  πτυχές τόσο  του  αρχαίου όσο και του σύγχρονου βαλκανικού πολιτισμού. Θα είναι ανοικτή από τις 8 έως τις 12 Ιανουαρίου 2018.

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Room ASP5E2, 15.00 έως 18.00 μ.μ.

Η Διάσκεψη με τίτλο «Τα Βαλκάνια και η Νοτιανατολική Μεσόγειος: κοινές μνήμες, κοινό μέλλον» θα φέρει κοντά ευρωβουλευτές από διαφορετικές βαλκανικές χώρες, ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, σπουδαστές, αξιωματούχους από ευρωπαϊκούς θεσμούς και  καλλιτέχνες  με στόχο να συζητήσουν την ευρεία κοινή ιστορική κληρονομιά  των Βαλκανίων καθώς και να ανιχνεύσουν ευκαιρίες και δυνατότητες για ένα κοινό βιώσιμο μέλλον.

15.05- 15.10  Μουσικό, βαλκανικό καλωσόρισμα

15.10- 15.20 Άνοιγμα εργασιών συνεδρίου από την ευρωβουλευτή της GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα

Πρώτη συνεδρία: Κοινές μνήμες των Βαλκανίων και της  Νοτιανατολικής  Μεσογείου  (15:40 – 16:20)

Συντονιστής: Georgi PIRINSKI, ευρωβουλευτής, S&D

Ομιλητές

15:40–15:50 Walter Puchner (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Θεατρολογίας, Μέλος της Αυστριακής  Ακαδημίας): «Η κοινή λαϊκή παράδοση στα Βαλκάνια)

15:50–16:00 Δημήτρης Σταματόπουλος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Freiburg): «Πολιτιστικές ταυτότητες των Βαλκανίων στον χώρο και στον χρόνο»

 16:00–16:10 Patriciou Vlaicu, καθηγητής Θεολογίας στη Ρουμανία

16:10–16:20 Ivan Parvev (Καθηγητής Πανεπιστημίου Σόφιας «Άγιος Κλήμης Οχρίδας)

Δεύτερη συνεδρία: Κοινό μέλλον σε μια ανανεωμένη Ε.Ε. 16:20 – 18:00

Συντονίστρια, Maria GRAPINI, ευρωβουλευτής, S&D

Ομιλητές:

16:20 – 16:30 Σύντομη ομιλία από την ευρωβουλευτή M. Grapini

16:30-16:40 Luminita Teodora Odobescu, επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ρουμανίας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση

16:40-16:50  Dr. Σωτήρης Βαλντέν, οικονομολόγος, συγγραφέας και στέλεχος της Ε.Ε. από το 1996 έως του 2014 με ειδίκευση στη διεύρυνση της Ε.Ε.: «Η  ευρωπαϊκή προσδοκία των Δυτικών Βαλκανίων: μύθος  ή πραγματικότητα;»

16:50 – 17:00 Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής Ευρωπαϊκών και  Διεθνών Υποθέσεων

17:00 – 17:10 Νεοκλής Συλικιώτης, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της GUE/NGL

17:10 – 17:50 Ανοικτή  συζήτηση και σύντομες παρεμβάσεις  (V. Stoyanova, Δ. Συρρή)

17:50 – 17:55 Συμπεράσματα διάσκεψης από  τον Γκεόργκι Πιρίνσκι

17:55 – 18:00 Κλείσιμο, με ολιγόλεπτη  παρουσίαση  συγκροτήματος φολκλορικής  ρουμανικής μουσικής

Στη  συνέχεια, στο σαλόνι  των ευρωβουλευτών, θα προσφερθεί κοκτέιλ με χαρακτηριστικές γεύσεις της βαλκανικής γαστρονομίας

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Ιανουάριος 10, 2018
Ώρα:
13:30 - 20:00

Διοργανωτής

GUE/NGL

Venue

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Rue Wiertz 60, Brussels, Β-1047 Βέλγιο
+ Χάρτης Google
Ιστοσελίδα:
thebalkans.eu