Ευρώπη και Δημοκρατία είναι ασύμβατες με την εγκληματική δράση των νεοναζιστών

Οι Ευρωβουλευτές της GUE/NGL Άντζελα Βαλίνα και Χέλμουτ Σολτς στη δίκη της Χρυσής Αυγής 

Προαναγγέλλουν πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ζητούν καλύτερες συνθήκες διεξαγωγής που να εξασφαλίζουν πρόσβαση στο κοινό

 

«Η  δίκη της Χρυσής Αυγής και η αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των νεοναζιστών είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και τη Δημοκρατία. Δεν είναι υπόθεση μόνο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά της ίδιας της Δημοκρατίας ως συστήματος που είναι ασύμβατη με τον φασισμό». Αυτό τόνισαν οι Ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Άντζελα Βαλίνα (Ισπανία, Ενωμένη Αριστερά) και Χέλμουτ Σολτς (Γερμανία, Die Linke), σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρακολούθησαν μέρος της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Οι δύο Ευρωβουλευτές βρέθηκαν για δυο μέρες στην Αθήνα ως εκπρόσωποι της GUE/NGL στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αριστεράς για τη διεθνοποίηση της υπόθεσης της δίκης της Χ.Α. «Νομίζω ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να πιέσουν για να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες και μέσα για τη διεξαγωγή αυτής της τόσο σημαντικής δίκης. Μου φαίνεται απίστευτο μια τόση σημαντική διαδικασία να μην ηχογραφείται ή μαγνητοσκοπείται. Στην Ισπανία ηχογραφείται κάθε δικαστική υπόθεση, ακόμη κι αν αφορά ένα  κλεφτοκοτά», επεσήμανε η Άντζελα Βαλίνα αναφερόμενη στις εντυπώσεις της  από τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Χέλμουτ Σολτς επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό για μια δίκη  τεράστιας πολιτικής βαρύτητας να εξασφαλίζεται η πρόσβαση του κοινού. Είναι κάπως περίεργο να γίνεται  μακριά από το κέντρο και μάλιστα μέσα σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα».

«Ήρθαμε εδώ για να ενημερωθούμε και να υπογραμμίσουμε το ενδιαφέρον  της Αριστεράς για την υπόθεση. Αλλά η εγκληματική δράση των νεοναζιστών και των φασιστών δεν είναι θέμα μόνο της Αριστεράς, αλλά όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και των ίδιων των θεσμών της Δημοκρατίας. Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ούτε η προπαγάνδα τους ούτε πολύ περισσότερο η παράνομη δράση  τους βρίσκει ανοχή. Νομίζω ότι ως GUE/NGL πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να πάρει θέση και το Ευρωκοινοβούλιο σ’ αυτή την υπόθεση», είπε η Άντζελα Βαλίνα. «Εμείς οι  Γερμανοί έχουμε την πολύ πικρή εμπειρία του τι έγινε στον Μεσοπόλεμο, πώς η ανοχή στον  ναζισμό μας οδήγησε να γίνουμε δήμιοι της ηπείρου μας, της Ευρώπης, και ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Χέλμουτ Σολτς, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό μεν να διεξαχθεί η δίκη και να απονεμηθεί δικαιοσύνη, αλλά ακόμη  πιο σημαντικό είναι να ενεργοποιηθεί η κοινωνία και να αντιπαρατεθεί στα φαινόμενα  φασιστικής ρητορικής και δράσης.

Οι δύο Ευρωβουλευτές της GUE/NGL, λίγο πριν την  έναρξη της δίκης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με την Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή Παύλου, ενώ είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των δικηγόρων των θυμάτων της ΧΑ, του Παρατηρητήριου για τη δίκη της ΧΑ και του JailGoldenDawn, οι οποίοι τους έκαναν αναλυτική ενημέρωση για τη δικογραφία, την εξέλιξη της δίκης μέχρι σήμερα, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στη διεξαγωγή της.