«Ευκαιρία να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την ομηρία των εργολάβων»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΟΥΝΕΒΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠOΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει νόμιμες τις ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες και τους καθαριστές στα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά σημαντική. Δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την ομηρία των εργολάβων. Βάζει ένα πρώτο φραγμό στην προσπάθεια των εργολάβων να διατηρήσουν το «προνόμιο» να ξεζουμίζουν το δημόσιο και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, με απλήρωτη εργασία και παραβιάσεις  των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Τώρα, κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει ούτε λόγο ούτε πρόσχημα να διατηρεί το ζοφερό καθεστώς των εργολαβιών στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση. Όλοι οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των νοσοκομείων. Με απευθείας συμβάσεις με τους εργαζόμενους, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και σημαντικό όφελος για το δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα. Πρώτον, στην κάλυψη όλων των πάγιων και διαρκών αναγκών στην καθαριότητα με κανονικές και σταθερές θέσεις εργασίας και με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Και δεύτερον, στην αναγνώριση και πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μια ευκαιρία για να πάψουν αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι αόρατοι. Και τα συνδικάτα πρέπει να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτήν την προσπάθεια».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Κ. Κούνεβα στις 19.10.18 στον Ευαγγελισμό σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου, με θέμα: «Καθαριότητα στα νοσοκομεία: Κατάρτιση, Πιστοποίηση, Αναγνώριση – Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα χωρίς εργολάβους;»

https://www.youtube.com/watch?v=fNBYXPGHakU&t=232s