Παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο της Έκθεσης για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων παρουσιάστηκε η έκθεση για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Εισηγήτριες: Christine Revault D’Allonnes Bonnefoy, Anna Maria Corazza Bildt

Μετά την παρουσίαση της έκθεσης ανοίγει ο δρόμος της διαμόρφωσης τροπολογιών και κατάθεσης προτάσεων ώστε η πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος της βίας κατά των γυναικών να νομοθετηθεί  από όλα τα κράτη μέλη.

 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασής μου:

Ευχαριστώ πολύ πρόεδρε,

χαίρομαι ιδιαιτέρως που, αν και με καθυστέρηση, έχουμε στα χέρια μας το προσχέδιο έκθεσης για τη σύναψη της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Ευχαριστούμε τις εισηγήτριες Revault (Ρεβώ) και Corazza (Κοράτσα) για το πολύ καλό κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση για την δουλειά μας το επόμενο διάστημα.

Συμφωνώ με τις προτάσεις και τις σκέψεις των συναδέλφων. Από πλευράς μου υπάρχουν ορισμένοι τομείς που θα ήθελα να αναδείξουμε καλύτερα μέσα από το κείμενο της έκθεσης.

 Πρώτον,

-η πρόληψη,

-προστασία και

-υποστήριξη

από κάθε μορφή βίας γυναικών και κοριτσιών με αναπηρίες.

Προτείνω να υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτή την ευάλωτη κατηγορία πληθυσμού. Κι η βοήθεια να παρέχεται τόσο στις ίδιες όσο και για τις οικογένειές τους.

 Δεύτερον, πρέπει να ενδυναμώσουμε το κείμενο με προτάσεις για τη βία διαφόρων μορφών που ασκείται στο χώρο εργασίας. Πολλές φορές κι εμείς οι ίδιες την έχουμε βιώσει, κι ας δουλεύουμε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Τρίτον, εφαρμογή χωρίς προγράμματα υποστήριξης και καμπάνιες ενημέρωσης δεν μπορεί να γίνει σωστά. Ζητάμε εκπαίδευση του προσωπικού που καλείται να διαχειριστεί θύματα βίας (γιατρούς, αστυνομικούς, ψυχολόγους κλπ), αλλά δεν ζητάμε κονδύλια για προγράμματα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα κράτη-μέλη να αναμασούν την «καραμέλα» του κόστους για τη μη εφαρμογή της Σύμβασης.

 Υπάρχουν κι άλλες σκέψεις που έχω, αλλά θα περιοριστώ λόγω χρόνου στις παραπάνω. Εξάλλου θα τις καταθέσω με τη μορφή τροπολογιών.

 Αγαπητές κι αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι αισιόδοξη για την πορεία της έκθεσης και για την εφαρμογή της Σύμβασης. Και δεν σας κρύβω πως περιμένω τη στιγμή που στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο;» η απάντηση να μην είναι «η βία κατά των γυναικών».

Σας ευχαριστώ