Οι μαθητές ερευνούν – Οι πόλεις ενημερώνονται – Η κοινωνία Ευαισθητοποιείται

Το μήνυμα της Κ. Κούνεβα στην τελετή απονομής βραβείων Εκστρατειών ECOMOBILITY & FREE MOBILITY

Στην τελετή απονομής βραβείων των εκστρατειών ECOMOBILITY και FREE MOBILITY το Σάββατο 1  Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, έστειλε βίντεο-μήνυμα η Κωνσταντίνα Κούνεβα η οποία θα φιλοξενήσει στις Βρυξέλλες στις 25-27 Ιουνίου τους νικητές του διαγωνισμού. Η οργάνωση ήταν πρωτοβουλία του ECOCITY και συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Ειδικών Σχολείων από τους οποίους ζητήθηκε να καταθέσουν προτάσεις  για την Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση στις πόλεις τους. Στην τελετή βράβευσης παρευρέθησαν  επιστήμονες και εκπρόσωποι ιδρυμάτων  και οργανισμών, εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων, αλλά και της κυβέρνησης.

Το μήνυμα της Κ. Κούνεβα:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θέλω πρώτα απ’όλα να σας συγχαρώ θερμά για αυτή σας την πρωτοβουλία. Δείχνετε με τον πιο σαφή τρόπο τι θα πει σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία και τι θα πει σεβασμός προς το θεμελιώδες δικαίωμα της ανεμπόδιστης μετακίνησης.

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα ζητήματα της αναπηρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλεγα πάντα ότι το βασικό όπλο για να πετύχουμε την ισότιμη μεταχείριση των συμπολιτών μας με αναπηρία είναι η σωστή εκπαίδευση και η κουλτούρα των νέων στα θέματα αυτά.

Θεωρώ πολύ σημαντικό για αυτές σας τις πρωτοβουλίες να αποκτήσουν θεσμικό χώρο. Και εννοώ ότι οι πρωτοβουλίες και πρέπει να φτάνουν και να εξετάζονται σοβαρά από τα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες που έχουν στην αρμοδιότητα τους τα θέματα της προσβασιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να μελετούν τις προτάσεις των μαθητών που συμμετέχουν στις εκστρατείες, να τις αξιολογούν κατάλληλα και όποιες από αυτές τις προτάσεις κρίνονται εφαρμόσιμες να υλοποιούνται. Κατά κάποιο τρόπο οι νέοι άνθρωποι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα είναι σύμβουλοι του κράτους σε θέματα προσβασιμότητας.

Αν καταφέρουμε αυτό το κέρδος θα είναι διπλό. Από την μία θα είναι μεγάλη η χαρά και η ηθική ικανοποίηση για τα ίδιους τους μαθητές καθώς θα βλέπουν ότι αυτά που έχουν προτείνει υιοθετούνται και γίνονται πράξη.

Από την άλλη πλευρά οφέλη επίσης θα προκύψουν για τους ανθρώπους με αναπηρία καθώς θα απολαμβάνουν ένα προσβάσιμο δομημένο περιβάλλον.

Και μην ξεχνάμε ότι η προσβασιμότητα δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά κι άλλες κατηγορίες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι μητέρες με τα καρότσια, οι έγκυες γυναίκες, οι τραυματιοφορείς κι άλλα εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Εγώ από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι τα αποτελέσματα της εκστρατείας σας και τις προτάσεις των μαθητών θα τις κοινοποιήσω στους αρμόδιους Υπουργούς.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Θα είναι μεγάλη χαρά για εμένα να σας φιλοξενήσω τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να σας γνωρίσω από κοντά.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Αν. Υπουργοί Σ. Φάμελος και Ι. Τσιρώνης καθώς και οι Θ. Αυγερινοπούλου, Α. Νεράντζης και Θ. Βλαστός

Τα σχολεία που βραβεύτηκαν είναι: