Ημερίδα για την αναπηρία συνδιοργάνωσαν Κ.Κούνεβα και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (20/6) στην Πάτρα η ημερίδα με τίτλο: «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική», στα πρότυπα της αντίστοιχης ημερίδας που είχε διοργανωθεί τον Μάρτιο στην Αθήνα. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και φιλοξενήθηκε στην αγορά Αργύρη, στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Την ημερίδα εκ μέρους των διοργανωτών άνοιξαν η Κωνσταντίνα Κούνεβα (μέσω video) και ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης.

Χαιρετισμoύς απηύθυναν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαρία Κανελλοπούλου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας. Το παρών στην ημερίδα έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το νομοσχέδιο για την ανακούφιση των ΑμεΑ και την αναμόρφωση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Επίσης, στην ημερίδα μίλησε η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας Μαρίνα Κουτσούρη, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη για μία Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία και την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προνοιακού μοντέλου στα πρότυπα της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την δεύτερη συνεδρία με θέμα: « Θεωρητικές Προσεγγίσεις, πολιτικές πρακτικές». Την συνεδρία άνοιξε η κ. Κωνσταντία Σωτηριάδου, Ψυχίατρος Παιδοψυχίατρος Συντονίστρια-Διευθύντρια Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της αναπηρίας. Εν συνεχεία η κ. Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια αναφέρθηκε στις δύο σύγχρονες αντιλήψεις για την αναπηρία (Βιοιατρικό Μοντέλο και Βιοψυχοκοινωνικό – Κοινωνικό Μοντέλο). Ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κ.Ε.Π.Α και τέλος κατέθεσε προτάσεις για την βελτίωσή τους. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

  • Ανάγκη κατάρτισης και υιοθέτησης Κοινού Σχεδίου Δράσης για την οργάνωση και λειτουργία των ΚΕ.Π.Α.
  • Να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές για κατ οίκον εξετάσεις.
  • Να υιοθετηθεί η Σύμβαση του ΟΗΕ που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ΑμεΑ.
  • Να εφαρμοστεί ο ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) σε όλα τα κτίρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες των ΚΕΠΑ με στόχο την προσβασιμότητα όλων των πολιτών με Αναπηρία.

Την τρίτη συνεδρία με θέμα «Εκπαίδευση και αναπηρία» άνοιξε ο κ. Αθανάσιος Ρισβάς, Σχολικός Σύμβουλος 5ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ο οποίος αναφέρθηκε σε πετυχημένα μοντέλα συμπερίληψης των παιδιών με αναπηρία σε γενικά σχολεία που συναντάμε σε χώρες της Ευρώπης και υπογράμμισε την ανάγκη για μετάβαση από την ένταξη (integration) στην ισότιμη συνεκπαίδευση (inclusion). Εν συνεχεία η κ. Θεώνη Μαυρόγιαννη, Ψυχολόγος Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Αχαΐας αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές εκπαίδευσης των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες- Αναπηρία. Την ενότητα έκλεισε η κ. Όλγα Αποστολοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός Ma in Social Work, Προϊσταμένη Γραφείου Εργασίας ειδικών κοινωνικών ομάδων που αναφέρθηκε εκτενώς σε Προγράμματα Απασχόλησης και Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ για τις Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού.

Η τέταρτη συνεδρία με θεματική ενότητα «Ανεξάρτητη Διαβίωση και Προσβασιμότητα» συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις του Στέλιου Κυμπουρόπουλου και του Δημήτρη Καραναστάση Πρόεδρος και Ταμίας αντίστοιχα του «i-Living» οι οποίοι εξήραν τους στόχους του πρώτου Οργανισμού για την Ανεξάρτητη Διαβίωση στην Ελλάδα οι οποίοι είναι:

  • Προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.
  • Προώθηση της ισότητας των ατόμων με αναπηρία όπως ορίζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
  • Ανανέωση της πολιτικής και κοινωνικής σκέψης στην Ελλάδα,σε θέματαπου αφορούν την αναπηρία και τη σύγχρονη αντίληψη της.

Τέλος, η πέμπτη και τελευταία συνεδρία με τίτλο «Προνοιακές δομές και προβλήματα – Προτάσεις για αλλαγή μοντέλου προνοιακής πολιτικής» άνοιξε με την εισήγηση της κ. Τασίας Μανωλοπούλου Αντιπρόεδρος Εταιρίας Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης του Παιδιού και Εφήβου με Αυτισμό Αχαΐας, η οποία αναφέρθηκε στα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προνοιακές δομές στον νομό Αχαΐας. Την ημερίδα έκλεισε ο κ. Γιώργος Αγγελακόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του Θ.Π.Κ. Η ΜΕΡΙΜΝΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», ένας από τους πρώτους επιστημονικούς χώρους στην Ελλάδα για άτομα με νοητική υστέρηση.

Εισήγηση Κ. Κούνεβα στην ημερίδα: