Δήλωση «Στο Κόκκινο» με αφορμή την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις Βρυξέλλες

Την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ειδικότερα στην Επιτροπή Απασχόλησης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Εάν παρακολουθείτε, ξέρετε ότι η Επιτροπή Απασχόλησης έχει φτιάξει μια Ομάδα Εργασίας που παρακολουθεί τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και στην κοινωνική πρόνοια που προβλέπει το Μνημόνιο. Και ελέγχει αν αυτές οι αλλαγές είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και, κυρίως, με τα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η Ομάδα Εργασίας έχει συνεδριάσει τρεις φορές, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, κι αυτή ήταν  η τρίτη φορά. Αποτελείται από το προεδρείο της Επιτροπής Απασχόλησης και τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων, και επιδιώκω να συμμετέχω κι εγώ στις συνεδριάσεις, ως ευρωβουλευτής από την Ελλάδα. Γιατί συχνά οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές από τις άλλες χώρες δεν έχουν καλή εικόνα για την πραγματική κατάσταση των εργαζόμενων και των ασφαλισμένων στην Ελλάδα.

Σ’ αυτή την τελευταία συνεδρίαση, η Θεανώ Φωτίου είχε την ευκαιρία να τους παρουσιάσει τη δουλειά που έχει γίνει για να αλλάξει όλο το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και την προετοιμασία για την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα, και σ’ αυτό η υπουργός ζήτησε και νομίζω ότι και με τη δική μας βοήθεια πήρε τη στήριξη της Ομάδας Εργασίας και της ηγεσίας της Επιτροπής Απασχόλησης. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από περικοπές περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της πρόνοιας. Αν εφαρμοστεί αυτό, θα ήταν καταστροφικό για τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα. Χιλιάδες άνθρωποι θα έχαναν ένα εισόδημα που τους κρατάει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Πολλούς τους κρατάει στη ζωή, τελικά. Όμως, όπως εξήγησε η κ. Φωτίου στους ευρωβουλευτές αλλά και στους εκπροσώπους της Κομισιόν που ήταν στη συνεδρίαση, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους πόρους ώστε να μην περικοπεί κανένα επίδομα, και να εφαρμοστεί κανονικά και για όλους όσοι έχουν ανάγκη το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Νομίζω ότι όλοι το κατάλαβαν πολύ καλά, και χαίρομαι που σε ένα βαθμό βοηθήσαμε και εμείς σ’ αυτό.

Το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές στα εργασιακά, για τις οποίες η Ομάδα Εργασίας έχει διάθεση να υποστηρίξει τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ελπίζουμε αυτό να φανεί όταν θα αρχίσει και επίσημα η δεύτερη αξιολόγηση, στις 18 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Περιμένω, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα από την Κομισιόν, που λογοδοτεί σε μας τους Ευρωβουλευτές, να δείξει ανοικτό πνεύμα και να σεβαστεί την στήριξη που προσφέρει το Ευρωκοινοβούλιο στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλιώς, θα βγάλουμε άλλα συμπεράσματα για το πόσο αληθινά πιστεύει ο κ. Γιούνκερ τις υποσχέσεις του για μια «πιο κοινωνική Ευρώπη».

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000044616/I-Europi-sto-Kokkino