Ο 14ος Δαλάι Λάμα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο «Αρμονία, συμπόνια και ενότητα» είναι το μήνυμά του

Σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η Α.Α. Δαλάι Λάμα μίλησε για την ενότητα όλων των ανθρώπων. Ο ίδιος υπήρξε πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ και του λαού του Θιβέτ μέχρι και το 2011. Από το 2011 μέχρι και σήμερα- και για πολλά χρόνια ακόμη, όπως ο ίδιος λέει- συνεχίζοντας την δραστηριότητά σου έχει αναλάβει και υπηρετεί  3 δεσμεύσεις, τις οποίες παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο ως εξής:

  • Προώθηση της ενότητας των 7 δισ. Ανθρώπων. «Θεμελιωδώς όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν πολλές διαφορές όπως για παράδειγμα, χρώματος, εθνικοτήτων, πολιτισμού, θρησκεύματος κ.λ.π..  Όταν δίνουμε σημασία σε αυτές τις διαφορές, τότε αρχίζουν οι συγκρούσεις. Η Ε.Ε. έχει ξεπεράσει πολλές συγκρούσεις για το κοινό συμφέρον και εύχομαι αυτό το πνεύμα να μεταφερθεί και στην Αφρική και την Ασία».
  • «Είμαι Βουδιστής και μάλιστα μαθητής Μεγάλων Δασκάλων του Βουδισμού, οι οποίοι είναι στην ουσία επιστήμονες. Διδάσκουμε την Βουδιστική διδασκαλία και ζητούμε από τους μαθητές να την κάνουν δεκτή μετά από σκέψη και έρευνα. Υποχρέωσή μας είναι να προωθήσουμε την αρμονία, την συγχώρεση και την ανοχή. Όλοι οι θρησκευτικοί θεσμοί προωθούν αυτές τις αξίες. Με αυτή τη κοινή βάση να προωθήσουμε αυτές τις αξίες με κοινό σεβασμό και να μαθαίνει ο ένας από τον άλλον».
  • Διατήρηση,

α) του πολιτισμού του Θιβέτ, που συνήθως περιγράφεται σαν πολιτισμός ειρήνης και μη βίας.

β) των γραφών. «Διαπιστώνω ότι η γλώσσα του Θιβέτ είναι η καλύτερη για την περιγραφή της λογικής. Αξίζει να διατηρηθεί, έτσι θα διατηρήσουμε και τις γνώσεις».

γ) του περιβάλλοντος. «Ένας οικολόγος από την Κίνα, σε ένα άρθρο του ανέφερε ότι υπάρχει ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος και το Θιβέτ είναι ο 3ος Πόλος. Από εκεί καλύπτεται ολόκληρη η Ασία, άρα δεν αφορά μόνο του Θιβετανούς, αλλά όλα τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων».

 Σε σχέση με την Κίνα και την κατοχή του Θιβέτ από το κινεζικό κράτος, ο Δαλάι Λάμα τόνισε ότι ο Θιβετάνικος λαός δεν θέλει τον διαχωρισμό, αλλά το δικαίωμα αυτονομίας και διατήρησης της παράδοσής του.

Ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ. που τον δέχτηκαν και τόνισε ότι το θέμα της κινεζικής κατοχής του Θιβέτ θα συνεχίσει να υπάρχει στο τραπέζι  και να απασχολεί τη διεθνή διπλωματία μέχρι την οριστική λύση, με την αυτονομία του λαού του Θιβέτ.

Δείτε την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μαγνητοσκοπημένη:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20160908IPR41631/committee-on-foreign-affairs-15092016-(am)