«Η διαφθορά στην Ουκρανία κυριολεκτικά δολοφονεί!»

– Ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL με αφορμή τον θάνατο της ακτιβίστριας  Kateryna Handzyuk, έπειτα από επίθεση με οξύ

– Πληροί η Ουκρανία τους όρους της ευρωπαϊκής βοήθειας, όταν αφήνει αλώβητη τη διαφθορά και απροστάτευτους τους εναντίον της ακτιβιστές;

Την ανησυχία της για την προστασία των ακτιβιστών κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία εκφράζει με ερώτηση της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/GUE-NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή τον θάνατο της Ουκρανής ακτιβίστριας, Kateryna Handzyuk, έπειτα από τον βαρύ τραυματισμό της από επίθεση με οξύ, τον περασμένο Ιούλιο. Λίγες μέρες πριν υποκύψει  στα τραύματά της η Ουκρανή ακτιβίστρια, κι ενώ  οι δράστες της  επίθεσης δεν έχουν ακόμη παραπεμφθεί, είχε καταγγείλει ότι «έγιναν πάνω από 40 επιθέσεις τον περασμένο χρόνο».

Παρόμοιες επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία, αλλά διώξεις εναντίον αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων έχουν καταγγελθεί πολλές τον τελευταίο χρόνο. Όπως επισημαίνει η Κωνσταντίνα Κούνεβα στην ερώτηση προς την Κομισιόν, το νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και αποτελεί θέση και του Συμβουλίου, ορίζει ότι περαιτέρω μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή στην Ουκρανία προϋποθέτει ότι η χώρα τηρεί συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις, όπως η θωράκιση του Κράτους Δικαίου, η διασφάλιση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Με δεδομένο ότι η ουκρανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις για διαφανείς μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά αδυνατεί να προστατεύσει και όσους την καταγγέλλουν, τίθεται το ερώτημα αν η Ουκρανία πληροί πράγματι τους όρους της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης για τη δολοφονημένη Ουκρανή ακτιβίστρια, η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL δήλωσε: «Η ΕΕ ας πάψει να εθελοτυφλεί και να υποκρίνεται. Δεν μπορεί από την μια να επιδεικνύει τόσο ζήλο για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουκρανία, για την κατάργηση της βίζας ή για την παράταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, και από την  άλλη να μένει απαθής στην προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και στο γεγονός ότι η διαφθορά στην Ουκρανία όχι μόνο παραμένει, αλλά κυριολεκτικά δολοφονεί».

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης προς την Κομισιόν

ΘΕΜΑ: Η δολοφονία της Kateryna Handzyuk και η διαφθορά στην Ουκρανία

Στις 4 Νοεμβρίου, η Ουκρανή ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς και μέλος  του δημοτικού συμβουλίου της Χερσώνας, Kateryna Handzyuk, υπέκυψε στα βαριά εγκαύματα από επίθεση με οξύ, τον περασμένο Ιούλιο. Η Handzyuk είχε υποδείξει ως πιθανούς αυτουργούς της επίθεσης τις τοπικές αστυνομικές αρχές, τις οποίες είχε επικρίνει για “μίζες” στις τοπικές δημόσιες συμβάσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες.

Παρόμοιες επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία έχουν καταγγελθεί πολλές τον τελευταίο χρόνο, χωρίς οι δράστες να έχουν οδηγηθεί στο εδώλιο.

Σε νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ιδιαίτερα στο Παράρτημα του[1], τονίζεται ότι η περαιτέρω οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία προϋποθέτει ότι η χώρα σέβεται τους ουσιαστικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πολυκομματισμού και του κράτους δικαίου, εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταγράφει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Το ψήφισμα απαιτεί από την Επιτροπή την υποβολή συγκεκριμένης έκθεσης για τις προϋποθέσεις αυτές μετά κάθε εκταμίευση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Με δεδομένες τις δολοφονίες και επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών, εκτιμά ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις οικονομικής συνδρομής;

2.Tι μέτρα λαμβάνει, ώστε οι ουκρανικές αρχές να εντοπίσουν τους δράστες των επιθέσεων, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ακτιβιστών και να ολοκληρώσουν τις δράσεις  κατά της διαφθοράς;

 

[1]http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2018-0255+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL