Συνέντευξη στο γυναικείο περιοδικό AXELLE σε τεύχος αφιερωμένο στην Φροντίδα των Άλλων

  Axelle 1    Axelle

Με αφορμή την ψήφιση της έκθεσης για το οικιακό προσωπικό και προσωπικό φροντίδας από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 28 Απριλίου 2016, το φεμινιστικό περιοδικό Axelle του Βελγίου δημοσίευσε συνέντευξη μου στο τελευταίο του τεύχος που τιτλοφορείται «Η φροντίδα των άλλων». Το τεύχος αυτό, είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που μέσα από την εργασία τους παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, φροντίζουν τους άλλους.

Στην συνέντευξη μου δόθηκε η ευκαιρία για ακόμη μία φορά η ευκαιρία να τονίσω τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα, 2.5 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 52 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 83% είναι γυναίκες. Αυτό το επάγγελμα φέρει μία ιδιαίτερη σπουδαιότητα γιατί είναι εκείνοι που μας δίνουν την δυνατότητα στους υπόλοιπους να εργαζόμαστε, να έχουμε κοινωνική ζωή και να έχουμε ισορροπία ανάμεσα στα δύο.

Τους εμπιστευόμαστε τα σπίτια μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας. Παρόλα αυτά παραμένουν αόρατοι, αδήλωτοι, θύματα της μη ασφάλισης και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των εργαζομένων είναι μετανάστριες/ες και πολλές/πολλοί θύματα εμπορίας ανθρώπων. Όσες/οι εργάζονται εσωτερικοί είναι ακόμη πιο εκτεθειμένοι γιατί δεν μπορεί να γίνει έλεγχος των συνθηκών εργασίας. Παρόλα αυτά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιτρέπει αυτόν τον τομέα να συνεχίζει στην σκοτεινή πλευρά της μαύρης αγοράς.  Η Έκθεση που στόχος της είναι το επάγγελμα των οικιακών βοηθών και προσωπικού φροντίδας να αναγνωριστεί επίσημα σαν επάγγελμα απολαμβάνοντας κάθε δικαίωμα ενός νόμιμα εργαζόμενου, αρχικά συντάχθηκε και κατατέθηκε προς ψήφιση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και αφού υπερψηφίστηκε κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε και από την Ολομέλεια του Ε.Κ.  Τι ζητάμε για αυτόν τον κλάδο; Να οριστεί κατώτατος μισθός, αμειβόμενη άδεια, ασφάλιση και συνταξιοδότηση. Αυτές οι απαιτήσεις δεν γίνεται να αναβληθούν περισσότερο!