Άρθρο της Κ.Κούνεβα στον EUObserver για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Βουλγαρία και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Στις 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας η διευρυμένη συνάντηση του Προεδρείου της GUE-NGL. Με αφορμή αυτή τη συνάντηση ο EUObserver δημοσίευσε μια μέρα πριν, άρθρο της Κωνσταντίνας Κούνεβα με θέμα την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Βουλγαρία και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

«Η Βουλγαρία ως παράδειγμα για την αντιμετώπιση των ακροδεξιών λαϊκιστών»

Βρυξέλλες 19 Απριλίου

Ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα βρεθούμε στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για να συναντήσουμε εκπροσώπους των προοδευτικών δυνάμεων.

Στόχος είναι να κατανοηθούν καλύτερα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της Βουλγαρίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αγώνων ενάντια στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που συντελείται στην Ευρώπη.

Με τη Βουλγαρία να έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει αναδείξει ως προτεραιότητες  το μέλλον της Ε.Ε και το μέλλον των νέων.

Μια άλλη βασική προτεραιότητα που έθεσε η Σόφια είναι η «ασφάλεια και σταθερότητα» στην ΕΕ και πιο συγκεκριμένα, «δίκαιες λύσεις στον τομέα της πολιτικής ασύλου».

Φράσεις όπως «θεμελιώδεις αξίες» έχουν επίσης διαδοθεί από την βουλγαρική προεδρία.

Ωστόσο, η επίσκεψή μας στη Σόφια έρχεται σε ένα πλαίσιο όπου οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν αυξηθεί.

Το υπερσυντηρητικό κόμμα «Fidesz» του Βίκτορ Όρμπαν θριάμβευσε στην Ουγγαρία εν μέσω κατηγοριών ότι διαβρώνει τα θεσμικά όργανα και τις αντιμαχόμενες δυνάμεις της χώρας, όπως τα μέσα ενημέρωσης και το δικαστικό σώμα.

Εξαιτίας της πλειοψηφίας που διαθέτει στο κοινοβούλιο, ο Όρμπαν παρουσιάζεται ενισχυμένος στην προσπάθειά του να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως το εξιλαστήριο θύμα για προβλήματα τα οποία ο ίδιος είναι ο βασικός υπεύθυνος.

Εν τω μεταξύ, η αναθεώρηση της συνταγματικής δικαιοσύνης και των δικαστηρίων στην Πολωνία εξακολουθεί να αποτελεί πραγματική απειλή για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Ο διαχωρισμός των εξουσιών αποτελεί βασικό στοιχείο των δημοκρατικών αξιών και θα πρέπει να υπερασπιστεί στην Ε.Ε.

Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Αυστρία

Η Αυστρία έχει επίσης μια δεξιά κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας. Και φυσικά, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις πολιτικές συνέπειες της πρόσφατης στρατιωτικής επίθεσης που ξεκίνησε η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ στη Συρία, οι οποίες τροφοδοτούνται με στρατιωτικές, εθνικιστικές δυνάμεις.

Οι Βούλγαροι είναι πολύ εξοικειωμένοι με αυτές τις ανησυχητικές τάσεις, δεδομένης της ξενοφοβικής κλίσης της κυβέρνησής τους και του πρόσφατου σχηματισμού συμμαχίας που περιλαμβάνει μέρη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της εκκλησίας ενάντια στην επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, μια Σύμβαση που επικυρώθηκε από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Αυτή η διαμάχη είχε κατασκευαστεί από την ακροδεξιά που διέδιδε ψευδείς πληροφορίες ότι η Σύμβαση περιελάμβανε νομικές διατάξεις για τη δημιουργία ενός «τρίτου φύλου», το οποίο ήταν ένα απόλυτο ψέμα.

Είναι σαφές ότι οι θεμελιώδεις ελευθερίες βρίσκονται υπό επίθεση στην ΕΕ.

Ωστόσο, η περίπτωση της Βουλγαρίας παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για τις προοδευτικές δυνάμεις.

Σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα βάζουν τη Βουλγαρία στη τελευταία θέση του πίνακα της Ε.Ε. Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, οι βουλγαρικές κυβερνήσεις συχνά αγνοούν ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης, παρά τις πρόσφατες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα αποτελούν μια άλλη σημαντική πρόκληση.

Η βίαιη δολοφονία του επιχειρηματία Peter Hristov στη Σόφια πριν λίγο καιρό είναι ένα παράδειγμα.

Συνεπώς, πρέπει να γίνουν πολλά για την αντιμετώπιση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων.

Περίπου 11 χρόνια μετά την ένταξη στην Ε.Ε, σε ένα πολιτικό πλαίσιο που απηχεί μια σκληρή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, η Βουλγαρία εξακολουθεί να κατέχει τη θέση της φτωχότερης χώρας στην Ε.Ε με ΑΕΠ μικρότερο από το 40% του μέσου όρου.

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ακόμη και αν έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, παραμένουν πολύ κάτω από τα ευρωπαϊκά επίπεδα, για να μην αναφέρουμε την κατάσταση των συνταξιούχων, πολλοί από τους οποίους ζουν με σύνταξη μικρότερη των 100 ευρώ το μήνα.

Όπως είδαμε με τις διαδηλώσεις που συναντήσαμε με την έναρξη της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, οι πολίτες αγανακτούν με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα που στοιχίζουν εκατομμύρια, λεφτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές υπηρεσίες, στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές και άλλα ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες.

Πολίτες σε ολόκληρη την Ε.Ε υποφέρουν επίσης από την ελίτ και από την έλλειψη κατάλληλης δημοκρατικής ηγεσίας.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ισχυρότερους διεθνείς δεσμούς ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις που θα απαντούν στην Ευρώπη των ελίτ και να οικοδομήσουν μια Ευρώπη αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και ειρήνης.

Αυτός είναι ο στόχος που θα συζητήσουμε με τους Βούλγαρους συμμάχους μας αυτήν την εβδομάδα, οι οποίοι σε τελική ανάλυση, κατανοούν τις προκλήσεις για την υπεράσπιση των αξιών ενάντια στην άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστών καλύτερα από τους περισσότερους.