«Δεν ξέρω και… δεν θέλω να ξέρω», η απάντηση Κομισιόν στην ερώτηση Κούνεβα – Παπαδημούλη για την έκδοση Zayed

Κυνισμός και γραφειοκρατική ακαμψία από την Επιτροπή, που «αγνοεί» επιδεικτικά τον περίεργο θάνατο του Παλαιστίνιου αγωνιστή μέσα στην Παλαιστινιακή πρεσβεία στη Σόφια

Απίστευτο μείγμα γραφειοκρατικής ακαμψίας και κυνισμού συνιστά η απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και Κωνσταντίνας Κούνεβα για την υπόθεση του Παλαιστίνιου Omar Zayed, που το Ισραήλ ζητούσε την έκδοσή από τη Βουλγαρία όπου είχε διαφύγει εδώ και 22 χρόνια. Η Κομισιόν όχι μόνο δεν απαντά στην ουσία της ερώτησης για το ενδεχόμενο παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου που απαγορεύει έκδοση ουσιαστικά πολιτικά διωκόμενων προσώπων, αλλά αγνοεί επιδεικτικά και την τραγική κατάληξη της υπόθεσης, δηλαδή τον θάνατο του Παλαιστίνιου αγωνιστή κάτω από συνθήκες που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια, μέσα στην πρεσβεία της Παλαιστίνης στη Σόφια, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψή του. Ο θάνατος του Zayed, μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάθεση της ερώτησης των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της έκδοσής του (19/2 κατατέθηκε η ερώτηση, 26/2 ο Zayed βρέθηκε νεκρός), θα περίμενε κανείς να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσε την Κομισιόν να δώσει ουσιαστική απάντηση στην ερώτηση των Δ. Παπαδημούλη και Κ. Κούνεβα για το πώς η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη εγγυώνται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα διωκόμενων από τρίτες χώρες. Αντ’ αυτού η Κομισιόν απαντά περίπου «δεν ξέρω και δεν θέλω να ξέρω τίποτα για την υπόθεση», την οποία αντιμετωπίζει ως θέμα αποκλειστικά της εθνικής νομοθεσίας της Βουλγαρίας και όχι του δικαίου της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ζητήσει συμμετοχή στις έρευνες των βουλγαρικών αρχών για τις ύποπτες συνθήκες θανάτου του Zayed στην πρεσβεία της στη Σόφια, ενώ οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και Κ. Κούνεβα είχαν καλέσει με κοινή δήλωσή τους την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων ζητούν άσυλο, και ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο έκδοσης σε τρίτες χώρες.

Ακολουθοούν το κείμενο της ερώτησης, η «απάντηση» της Κομισιόν και η κοινή δήλωση που είχα εκδώσει Δ. Παπαδημούλης και Κ. Κούνεβα για τον θάνατο του Παλαιστίνιου αγωνιστή.

Η ερώτηση (19/2/2016)

Θέμα: Η υπόθεση του Παλαιστίνιου Omar Nayed Zayed

«Ο Παλαιστίνιος Omar Nayef Zayed, που εδώ και 22 χρόνια ζει στη Βουλγαρία με τη βουλγαρικής υπηκοότητας σύζυγο και τα τρία τους παιδιά, αντιμετωπίζει απειλή έκδοσης στο Ισραήλ για την πολιτική του δράση στην Παλαιστίνη προ 30 ετών.

Ο Zayed διέφυγε από το Ισραήλ το 1990, έπειτα από πολύχρονη φυλάκιση για αδικήματα που του απέδωσαν οι δυνάμεις κατοχής, αφού καταδικάστηκε από στρατοδικείο, με αποδείξεις που αποσπάστηκαν με απαράδεκτες κατά το διεθνές δίκαιο μεθόδους.

Το Ισραήλ ζητεί από τη Βουλγαρία την έκδοσή του ως φυγοδίκου, επικαλούμενο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης.

Ενδεχόμενη έκδοση του Zayed θα συνιστά παραβίαση όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Έκδοσης, που ρητά απαγορεύει έκδοση για μη ποινικά αδικήματα και καταδίκες από στρατοδικεία (άρθρο 2), αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα  5 και 6) στην οποία έχει προσχωρήσει η ΕΕ, και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που απαγορεύει έκδοση σε κράτος όπου ο φυγόδικος κινδυνεύει να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή εξευτελιστική ποινή ή μεταχείριση (άρθρο 19).

Ερωτάται η Επιτροπή;

  1. Είναι ενήμερη για την υπόθεση Zayed; Ποια επικοινωνία έχει αναπτύξει με τις ισραηλινές αρχές γι’ αυτήν;
  2. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να αποτραπεί απόφαση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις προαναφερόμενες θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου;»

Η απάντηση της Κομισιόν (13/5/2016)

Απάντηση της κας Jourová εξ ονόματος της Επιτροπής

«Η Επιτροπή δεν έχει κάποια συμμετοχή στην υπόθεση στην οποία αναφέρονται τα αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ούτε και διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω υπόθεση.

 Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή τους στο γεγονός ότι η έκδοση μεταξύ Βουλγαρίας και Ισραήλ διέπεται από την εθνική νομοθεσία και τις ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες και όχι από το δίκαιο της ΕΕ. Η Επιτροπή δεν διαθέτει αρμοδιότητα να εκδίδει νομικές γνώμες ή να παρεμβαίνει με άλλο τρόπο σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Η δήλωση Κούνεβα- Παπαδημούλη για τον θάνατο Zayed (29/3/2016)

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση του θανάτου του Παλαιστίνιου Omar Nayef Zayed μέσα στην πρεσβεία της Παλαιστίνης, στη Σόφια την περασμένη Παρασκευή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες που γεννούν ανησυχία και πολλά ερωτηματικά. Ο Zayed είχε καταφύγει στην πρεσβεία από τον περασμένο Δεκέμβριο για να αποφύγει την έκδοσή του στο Ισραήλ. Μόλις την περασμένη Δευτέρα είχαμε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, καλώντας την να εγγυηθεί την εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων που διώκονται για την πολιτική τους δράση, όπως ο Zayed. Ζητούσαμε από την Κομισιόν να αποτρέψει μια απόφαση που θα παραβίαζε ευθέως τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., με την έκδοση φυγόδικου σε χώρα όπου απειλείται με βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση, όπως συνέβη πριν 30 χρόνια, με την καταδίκη και φυλάκισή του από στρατοδικείο του Ισραήλ.

Το γεγονός ότι η βουλγαρική δικαιοσύνη θα απoφάσιζε σύντομα σχετικά με το αίτημα έκδοσης δημιουργεί επιπρόσθετα ερωτηματικά. Απαιτούμε να ριχτεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του Παλαιστίνιου αγωνιστή, με τη συμμετοχή και της Παλαιστινιακής Αρχής σε αυτές  τις έρευνες.

Επίσης, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υπεύθυνες αρχές των κρατών-μελών να λάβουν  αμέσως  όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο, ειδικά στην περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν αίτημα έκδοσης από τρίτες χώρες».