Στη Σλοβενία και στην Κροατία για την «Πρωτοβουλία Απασχόλησης των Νέων»

Αποστολή αντιπροσωπείας της  Επιτροπής Απασχόλησης του  Ευρωκοινοβουλίου στη  Λιουμπλιάνα και στο Ζάγκρεμπ

Ολοκληρώνουμε  σήμερα την  αποστολή αντιπροσωπείας της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σλοβενία και στην  Κροατία. Συλλέξαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς εφαρμόζεται στις δυο χώρες και τι αποτελέσματα έχει η «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων», που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της ανεργίας στις ηλικίες 15-29 ετών. Οι νέοι αυτής της κατηγορίας είναι οι πιο ευάλωτοι στην ανεργία, γι’ αυτό και είναι  άνεργοι σε ποσοστό διπλάσιο  από τον μέσο όρο στην  Ε.Ε. Στη  Λιουμπλιάνα και στο Ζάγκρεμπ είχαμε ενδιαφέρουσες συναντήσεις και παρουσιάσεις από τις αρμόδιες  υπηρεσίες απασχόλησης, αλλά και από τους υπουργούς  Εργασίας της Σλοβενίας και της Κροατίας (στη φωτογραφία η  συνάντηση της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου με  τον Κροάτη υπουργό Εργασίας).

Σκοπός αυτών των ενημερωτικών αποστολών, που θα γίνουν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι να συγκεντρωθεί μια αντικειμενική εικόνα για την αποτελεσματικότητα της  «Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων» και για το πρόγραμμα Youth Guarantee (Εγγύηση για τη Νεολαία) που είναι μέρος της, ώστε να συνταχθεί έκθεση της Επιτροπής που θα υποδεικνύει  αλλαγές και βελτιώσεις. Σημειώνω ότι για την  περίοδο 2014-2020 είχε  αρχικά δοθεί χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτό και τώρα προτείνεται να ενισχυθεί στα 8 δις. Φυσικά, τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στο πρόβλημα των 20 εκατομμυρίων ανέργων νέων της Ε.Ε., κι αυτό είναι το πρώτο «ελάττωμα» της «Πρωτοβουλίας», ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για την  αποτελεσματικότητά της. Κατά την  Κομισιόν, από τα 14 εκατομμύρια νέους που συμμετείχαν με κάποια μορφή (κατάρτιση, εκπαίδευση, απασχόληση) από το πρόγραμμα περίπου το 10% βρήκε δουλειά μετά  τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Δηλώνει αυτό το στοιχείο αποτελεσματικότητα; Αμφιβάλλω. Και ανησυχώ για το  γεγονός ότι συχνά τα προγράμματα για τη νεολαία ενθαρρύνουν τις λεγόμενες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.

Στο Ζάγκρεμπ και στη Λιουμπλιάνα αναζητήσαμε στοιχεία για καλές πρακτικές αλλά και  για προβλήματα στην αξιοποίηση της «Πρωτοβουλίας για τη Νεολαία», μια και  η μεν Κροατία έχει  το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανέργων νέων στην Ε.Ε., ενώ η  Σλοβενία εμφανίζει μια  σημαντική πτώση της ανεργίας των νέων κάτω από τον μ.ο. στην Ε.Ε. μέσα σε τρία χρόνια.