Το Στρασβούργο, πέρα από τη φιέστα του «Βραβείου Ζαχάρωφ»

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα απαντά στις ερωτήσεις του Βασίλη Κατσαρδή και κάνει την ανασκόπηση της τελευταίας Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το 2017

Brexit, Ζώνη Σένγκεν, ιθαγένεια  της Ε.Ε., Panama Papers, το προσφυγικό και η προκλητική πρόταση Τουσκ, Κοινωνικός Πυλώνας, σκλαβοπάζαρα προσφύγων στη Λιβύη, γενοκτονία Ροχίνγκια στη Μιανμάρ ήταν μερικά από τα θέματα της τελευταίας Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2017 στο Στρασβούργο. Τα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με κανένα από αυτά, και το μόνο  που είδαν είναι  η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ στη λεγόμενη «δημοκρατική αντιπολίτευση  της Βενεζουέλας». Τι πραγματικά συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ε.Κ.; Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, εκ μέρους της αντιπροσωπείας  των  ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει μαζί με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κατσαρδή  την ανασκόπηση μιας αληθινά  πυκνής και ενδιαφέρουσας Ολομέλειας.

Το βίντεο: http://youtu.be/n3oi6Q2GuPI

Το κείμενο:

1. Ποιο ήταν, κατά γνώμη σας, το σημαντικότερο  θέμα αυτής της Ολομέλειας;

– Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι το πιο δύσκολο ζήτημα που απασχολεί την Ε.Ε. και απασχόλησε και  αυτή την Ολομέλεια.

2. Ποιο ήταν το ιδιαίτερο θέμα  για το BREXIT σε αυτήν την Ολομέλεια;

– To κοινό ψήφισμα. Το υποστήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες και η Αριστερά.  Δύο είναι τα βασικότερα σημεία: Πρώτο, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν  στη Βρετανία και δεύτερο το δικαίωμα των πολιτών  της  Βόρειας Ιρλανδίας να  συνεχίσουν συμμετέχουν στην Ε.Ε.  Θα παρακολουθήσουμε στενά τις διαπραγματεύσεις  που συνεχίζονται.

3. Ήταν σημαντικά και τα θέματα που αγγίζουν την καρδιά της ευρωπαϊκής ενοποίησης: Σένγκεν και ιθαγένεια της Ε.Ε.

–  Πράγματι, το Συμβούλιο ετοιμάζεται να αποφασίσει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη Σένγκεν, και λίγο αργότερα της Κροατίας. Κι έχει καθυστερήσει πολύ,  αφού το Ευρωκοινοβούλιο έχει αποφασίσει από το 2011 υπέρ της ένταξής τους. Αλλά η συζήτηση στο Στρασβούργο μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε  για κάτι πιο σημαντικό: την  απαράδεκτη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  του Ντόναλντ  Τουσκ, να  καταργηθεί η υποχρεωτική κατανομή προσφύγων σε όλες τις  χώρες της Ε.Ε.

4. Πώς αντέδρασε σ’ αυτήν την πρόταση το  Ευρωκοινοβούλιο;

– Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο  Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε την πρόταση του Τουσκ «ντροπή» και «μαχαιριά στην πλάτη της Κομισιόν». Ευτυχώς, ακούσαμε με ικανοποίηση  την Κομισιόν και  τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο  να απορρίπτουν  αυτή την πρόταση.

5. Σας αρκεί η δήλωση Αβραμόπουλου;

Περιμένουμε να κάνει το ίδιο και το Συμβούλιο. Δεν είναι δυνατό η  Ελλάδα και η Ιταλία  να σηκώσουν όλο το βάρος  των προσφύγων. Η έλλειψη αλληλεγγύης διαλύει την Ευρωπαϊκή Ένωση

6. Σχετικό με τη Σένγκεν ήταν και  το θέμα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

-Ναι, είχαμε και σχετική έκθεση που ήρθε για ψηφοφορία. Είχε προβλήματα και  ελλείψεις, αλλά είχε και θετικά στοιχεία.

7. Ποιο ήταν θετικό;

-Η έκθεση  στο αρχικό κείμενο παραδεχόταν ότι οι πολιτικές λιτότητας είχαν αρνητική επίδραση στα βασικά δικαιώματα, που είναι ο  πυρήνας της κοινής μας ιθαγένειας.  τελικώς, ακόμη κι αυτήν την ακίνδυνη αναφορά  την καταψήφισαν οι  δεξιοί και οι φιλελεύθεροι.

8. Ξέρουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τι σημαίνει ευρωπαϊκή ιθαγένεια?

Ένας στους δύο  δεν γνωρίζει καν τα δικαιώματα που πηγάζουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Και υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στην εφαρμογή τους

9. Το προσφυγικό σας απασχόλησε;

– Ναι. Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε συζήτηση για την κατάσταση των προσφύγων  στη Λιβύη

10. Εννοείτε το μεγάλο σκλαβοπάζαρο που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο.

-Ακριβώς. Καλέσαμε την Κομισιόν να πάρει θέση για τις φοβερές  αποκαλύψεις για το  σκλαβοπάζαρο που γίνεται εκεί. Κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο έγινε κινητοποίηση αφρικανικών ενώσεων. Εκεί, ο Στέλιος Κούλογλου κάλεσε όλους να πάρουν θέση ενάντια στα σκλαβοπάζαρα, που μας  γυρίζουν αιώνες πίσω.

11. Έκανε και μια παρέμβαση ο Στέλιος ο Κούλογλου για τα θέματα του Ναζισμού και των συμβόλων του.

Ναι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάργηση των Ναζιστικών συμβόλων σε όλη την ΕΕ πρόσθεσε όμως ότι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολιτικό φαινόμενο πρέπει να δούμε τις αιτίες που το προκαλούν. Αυτές είναι οι πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί και οι κοινωνικές αδικίες που έχουν αναπτυχθεί.

12.Άλλα ενδιαφέροντα θέματα αυτής της τελευταίας  Ολομέλειας του χρόνου;

– Πολύ σύντομα θα αναφέρω: Τη συζήτηση για τον Κοινωνικό Πυλώνα, για τον  οποίο  επιμένουμε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα  για τα κράτη και τα θεσμικά όργανα.

– Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους. Στις συστάσεις της Επιτροπής, τις οποίες καταψήφισαν οι συντηρητικοί βουλευτές περιλαμβάνονται ακόμη και ποινές για τις τράπεζες που υποβοηθούν τη φοροδιαφυγή.

13Κάτι άλλο που θέλετε να προσθέσετε;

-Την  έκθεση για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας.  Το κοινό ψήφισμα εναντίον της γενοκτονίας της μειονότητας Ροχίνγκια στη Μιανμάρ. Κι άλλα που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε. Δυστυχώς, απ’ όλα αυτά  ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ είδαν μόνο τη φιέστα του Βραβείου Ζαχάρωφ, που φέτος δόθηκε στη λεγόμενη «δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας». Έγινε μεγάλη προπαγάνδα για το θέμα,  είναι φανερό το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Ελπίζω του χρόνου να  μη δώσουν  το βραβείο στον Τραμπ,  που οδηγεί το παλαιστινιακό 70  χρόνια πίσω.

14. Να κλείσουμε με μια ευχή;

-Εύχομαι καλές γιορτές, δύναμη και κουράγιο σε  όλους και ένα 2018 με περισσότερη δημοκρατία,  κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά.