Από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, κι είναι πάλι για Κ.ΑΛ.Ο.!

  • EFSSE2017: To 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία που διοργανώνει η GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη 9/11/2017 

Έπειτα από δυο επιτυχημένες διοργανώσεις προώθησης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας  Οικονομίας στην  Αθήνα (το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κ.ΑΛ.Ο.  τον περασμένο Ιούνιο και την 1η Έκθεση Κ.ΑΛ.Ο.  που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας  την περασμένη εβδομάδα στην Τεχνόπολη) η σκυτάλη του συνεργατικού κινήματος περνάει στις  Βρυξέλλες. Εκεί, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη (9/11), η πολιτική ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL διοργανώνει το EFSEE 2017 – το 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Κοινωνικής και Αλληλέγγυας  Οικονομίας-, σε συνεργασία αυτή τη φορά με όλους τους μεγάλους πανευρωπαϊκούς φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που έχουν αναλάβει  να συντονίσουν τις συνεδρίες και τα εργαστήρια του ολοήμερου συνεδρίου  (9.00 π.μ.- 18.30 ώρα  Βρυξελλών, 10.00 π.μ- 19.30 π.μ. ώρα Ελλάδας), για όσους παρακολουθήσουν από εδώ τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, με ταυτόχρονη διερμηνεία και στα ελληνικά, στον σύνδεσμο:

http://www.guengl.eu/news/article/events/developing-a-social-solidarity-economy-an-economic-alternative-in-europe

Για τη GUE/NGL η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία  αποτελεί στρατηγικής σημασίας υπόθεση, στην προσπάθεια συγκρότησης ενός εναλλακτικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου στην  ακραία νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Η  διοργάνωση ειδικού φόρουμ για την Κ.ΑΛ.Ο. κάθε χρόνο ως στρατηγική πρωτοβουλία προτάθηκε το 2015 από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και  υιοθετήθηκε από τη GUE/NGL. Το πρώτο Φόρουμ έγινε τον Ιανουάριο του 2016 (28 και 29/1) με πολύ μεγάλη επιτυχία, με τη συμβολή πολλών ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων Κ.ΑΛ.Ο., 20 ομιλητών, 12 ευρωβουλευτών της  GUE,  των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών και με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων της  Κοινωνικής και Αλληλέγγυας  Οικονομίας από πολλές χώρες  της Ε.Ε. Από την Ελλάδα συμμετείχαν τότε 24 εκπρόσωποι συνεταιριστικών σχημάτων.

Στη φετινή διοργάνωση, στις 3 συνεδρίες και τα 4 θεματικά εργαστήρια, μιλούν και παρεμβαίνουν περίπου  70 ομιλητές-  ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι πανευρωπαϊκών και εθνικών φορέων της Κ.ΑΛ.Ο, επιστήμονες και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων  της Ε.Ε.-, ενώ συντονιστικό ρόλο σε όλες τις συζητήσεις έχουν αναλάβει οι 8 μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές οργανώσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ( RIPESS, Cooperatives Europe, ENSIE, REVES, CECOP-CICOPA EUROPE, SOCIAL ECONOMY EUROPE), οι οποίες εκπροσωπούν περίπου 2 εκατομμύρια συνεταιριστικές  επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής με  14 εκατ. εργαζόμενους. Από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων , θα μιλήσουν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Κ. Κούνεβα (μια από τους ευρωβουλευτές της GUE/NGL που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση) ο Ειδικός Γραμματέας Κ.ΑΛ.Ο. Αντώνης Βορλόου, η Ματίνα Κατσιβέλη, επικεφαλής του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου και ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, μέλος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Φιλόεργος».

Στο ολοήμερο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Κ.ΑΛ.Ο. (EFSSE 2017) θα πραγματοποιηθούν 3 συνεδρίες σε ολομέλεια με θέματα «Εξελίξεις και προσδοκίες», «Κ.ΑΛ.Ο. και νεολαία », «Κ.ΑΛ.Ο. και κοινωνική και περιφερειακή συνοχή» και 4 εργαστήρια με θέματα: «Εργαζόμενοι και απασχόληση», «Ανισότητες και ένταξη», «Συν-οικοδομώντας δημόσιες  πολιτικές για την Κ.ΑΛ.Ο.» και «Μετανάστες και πρόσφυγες».

Στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, κοντά στις αίθουσες  διεξαγωγής του EFSEE  2017, θα λειτουργήσει και σημείο πληροφόρησης για θέματα χρηματοδότησης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Από την Ελλάδα, τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι 13 φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που φιλοξενούνται από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.