13η Κοινή Συνεδρίαση Αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού και Ουζμπέκικου Κοινοβουλίου

Πραγματοποιήθηκε χθες, 30 Νοεμβρίου 2017, η 13η Κοινή Συνεδρίαση Αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού και Ουζμπέκικου Κοινοβουλίου. Η Κ.Κούνεβα συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση ως μέλος της Αντιπροσωπείας στις Επιτροπές Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ουζμπεκιστάν. 

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η πολιτική κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη της περιφερειακής πολιτικής της Κεντρικής Ασίας και τον ρόλο του Ουζμπεκιστάν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης, υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με αναπηρία.

 

Η παρέμβαση της Κ.Κούνεβα στην 13η Κοινή Συνεδρίαση Αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού και Ουζμπέκικου Κοινοβουλίου:

«Καλησπέρα σας κι από εμένα,

σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου. Έχετε ακούσει για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα μέχρι τώρα, αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ σε ένα που θεωρώ ακόμα σημαντικότερο. Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Σήμερα το πρωί, σας είδα μέσα στην Ολομέλεια, όσο συζητούσαμε την έκθεση της συναδέλφου, της Χέλγκα Στίβενς, για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία, ένα θέμα για το οποίο συνεργαστήκαμε πολύ καλά. Από το κείμενο αυτό πιστεύω ότι μπορείτε κι εσείς να αντλήσετε πληροφορίες και καλές πρακτικές ώστε να βελτιωθεί η ζωή εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία.

Έχω διαβάσει αρκετά για τη χώρα σας και την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία. Και σας αξίζουν πολλά μπράβο γιατί έχετε καταφέρει να προωθήσετε και να θεσπίσετε μέτρα που εμείς ακόμα πασχίζουμε. Την αποτροπή της απομόνωσης των ΑμεΑ, την βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, την κοινωνική τους ασφάλιση κα.  Για παράδειγμα, διάβασα ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει μια συγκροτημένη προσπάθεια για να δημιουργήσετε προσβάσιμα σχολεία και  προσχολικές δομές. Ωστόσο, απ’ότι μαθαίνω είναι περισσότερα τα αγόρια με αναπηρίες που πηγαίνουν στο σχολείο, παρά τα κορίτσια. Όπως ίσως ακούσατε σήμερα, κατά την παρέμβασή μου στην Ολομέλεια, όλες οι πολιτικές για την αναπηρία, πρέπει να διατρέχονται από την πολιτική για ισότητα και την πολιτική για τα δικαιώματα των γυναικών. Γιατί, εμείς οι γυναίκες με αναπηρία, είμαστε δυο φορές θύματα, ξέρετε.

Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα θέματα που κατά την δική μου γνώμη θα έπρεπε να έχετε υπόψη όταν εφαρμόζετε πολιτικές για την αναπηρία..

– Τη σημασία των δραστηριοτήτων αναψυχής ως μέσο ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία

– Την ανάγκη ανταλλαγής καλών πρακτικών που αφορούν την ανεξάρτητη διαβίωση, ένα μοντέλο που ακόμα και στις πιο προοδευτικές χώρες βρίσκει προβλήματα εφαρμογής

– Την εξασφάλιση προσβασιμότητας των προϊόντων πολιτισμού και των υπηρεσιών τουρισμού

– Την ενίσχυση των μέτρων θετικής διάκρισης με την υιοθέτηση ελαχίστων ποσοστών πρόσληψης που θα αφορούν άτομα με αναπηρία

– Μέτρα ενίσχυσης της ισότητας ατόμων που κινδυνεύουν από πολλαπλές διάκρισης, συμπεριλαμβανομένων και των ΛΟΑΤΚΙ με αναπηρία.

– Διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού

– Προστασία των αναπαραγωγικών και σεξουαλικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και καταπολέμηση των σχετικών βίαιων και καταναγκαστικών πρακτικών

Κλείνοντας, για να έχετε και χρόνο να απαντήσετε, θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της κουλτούρας. Χρειάζεται όλοι μας να μπολιαστούμε με την κουλτούρα της αλληλεγγύης, της κατανόησης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Γιατί το να βάζουμε ράμπες, δεν αρκεί. Ούτε θα αλλάξει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και μια βιώσιμη στρατηγική για την αναπηρία. Νομίζω ότι πολλές και καλές ιδέες μπορείτε να πάρετε από τα κείμενα που έχουμε ήδη υιοθετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλω όμως να σας προτείνω να σταθούμε σε ένα συγκεκριμένο νομικό κείμενο. Εκείνο της Σύμβασης ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η χώρα σας το έχει υπογράψει, αλλά δεν το έχει επικυρώσει. Και απορώ γιατί. Μια χώρα που βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων ΑμεΑ, τι μπορεί να την προβληματίζει και να μην προχωράει στην επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ; Θα ήθελα, αν έχετε παραπάνω πληροφορίες να μου δώσετε για το θέμα αυτό.

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν στη χώρα σας προβλέπονται ειδικές διατάξεις για να προστατεύουν τις γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης βίας. Ακόμα, μήπως έχετε προβλέψει κάτι σχετικά με τις για γυναίκες με αναπηρίες και τη βία ενάντια σε αυτές; Αν όχι, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε πολύ καλά στον τομέα αυτό, μιας και έχω ασχοληθεί εκτενώς με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ένα ολοκληρωμένο νομικό εργαλείο που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε και στη χώρα σας.  Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν τα άτομα με αναπηρία έχουν μια κάρτα αναπηρίας που να τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους – εμείς στην Ευρώπη έχουμε ξεκινήσει να το εφαρμόσουμε πιλοτικά σε κάποιες χώρες. Επίσης, αν είναι εύκολο να μας πείτε για το σύστημα απόδοσης ποσοστού αναπηρίας στη χώρα σας. Πως λειτουργεί το έχετε ρυθμίσει;

 

Σας ευχαριστώ πολύ