«Τα «κόκκινα γάντια» δικαιώθηκαν. Ώρα να διαλυθεί και ο «μαύρος καπνός» στις συνθήκες εργασίας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/5/2015

Δήλωση της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ατύχημα στα ΕΛΠΕ και την επαναπρόσληψη των καθαριστριών

Αυτή η εβδομάδα επεφύλασσε για όλους μας μια μεγάλη χαρά και μια μεγάλη θλίψη.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη στο Δημόσιο όσων είχαν απολυθεί άδικα. Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που για 22 μήνες έδωσαν αγώνα αξιοπρέπειας για όλους μας, γυρίζουν στις δουλειές τους. Το σήμα της νίκης που σχημάτιζαν με τα «κόκκινα γάντια» στα χέρια τους, κι έγινε σύμβολο σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι πια ελπίδα, αλλά πραγματικότητα. Χαίρομαι που κι εμείς, οι ευρωβουλευτές, είχαμε μια μικρή συμβολή στη δικαίωσή τους, με μια επίσκεψη που έφερε τη φωνή και τη ζωντάνια τους στο συνήθως ψυχρό Ευρωκοινοβούλιο, κι έδωσε την ευκαιρία στους Ευρωβουλευτές όλων των χωρών να μάθουν για τον δίκαιο αγώνα τους.

Τα «κόκκινα γάντια» δικαιώθηκαν. Τώρα, είναι ώρα να δικαιωθούν και τα κίτρινα, και τα μαύρα, τα γάντια κάθε χρώματος, αλλά και τα γυμνά χέρια όλων των εργαζόμενων που δουλεύουν στις εξευτελιστικές «γαλέρες» των εργολαβικών συνεργείων.

Γιατί, δυστυχώς, τη χαρά για τη δικαίωση των «κόκκινων γαντιών» τη σκιάζει ο μαύρος καπνός που βγήκε σήμερα από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου. Έξι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο την ώρα της δουλειάς. Η σκέψη μας είναι μαζί τους. Και η απαίτησή μας είναι να ερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος, να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες των εργαζομένων για τα κενά στα μέτρα ασφάλειας, να ερευνηθεί τι ρόλο παίζει η εκτεταμένη χρήση εργολαβικών συνεργείων στη λειτουργία και συντήρηση των διυλιστηρίων, σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης. Η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Τα «κόκκινα γάντια» δικαιώθηκαν. Ώρα να διαλυθεί και ο «μαύρος καπνός» στις συνθήκες εργασίας.