«Πόλεμος» κατά της αδήλωτης κι απλήρωτης εργασίας

Η Κ. Κούνεβα στον νέο Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Αποστόλη Καψάλη

 

Απλήρωτη και αδήλωτη εργασία είναι τα δύο μείζονα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το υποστελεχωμένο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Ο νέος Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Αποστόλης Καψάλης, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 30/3 με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, περιέγραψε τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την ανασυγκρότηση του σώματος και την αποκατάσταση του ρόλου σε μια αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από απορύθμιση και ανομία. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΣΕΠΕ, η απλήρωτη εργασία αφορά τουλάχιστον 850.000 εργαζόμενους επίσημα και μέχρι 1,2 εκατομμύρια άτομα ανεπίσημα, σύμφωνα με έρευνες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Η απλήρωτη εργασία προφανέστατα τροφοδοτήθηκε από την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που άμεσα θα αποκατασταθούν, ενώ λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με το άλλο παράλληλο φαινόμενο, της αδήλωτης ή μαύρης εργασίας που στις συνθήκες της τεράστιας ανεργίας έχει διογκωθεί. Φιλοδοξία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και ιδιαίτερα του ειδικού γραμματέα ΣΕΠΕ Αποστόλη Καψάλη είναι οι πρωτοβουλίες κατά της αδήλωτης εργασίας να πάρουν τη διάσταση μιας «εθνικής καμπάνια».
Στο θέμα αυτό η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα δεσμεύτηκε να συμβάλει μέσω και του Ευρωκοινοβουλίου την κυβερνητική προσπάθεια, ιδιαίτερα με αφορμή την υπερψήφιση της γνωμοδότησης που συνέταξε ως μέλος της Επιτροπής Γυναικών γα το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας. Η γνωμοδότηση έγινε στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν να θεσπιστεί μια πλατφόρμα συνεργασίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας των χωρών της Ε.Ε. ειδικά για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Η Κ. Κούνεβα δεσμεύθηκε να ενημερώνει τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ για την πορεία έγκρισης της πρότασης από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να εισφέρει στοιχεία για το πώς, με ποιους μηχανισμούς και ποιο θεσμικό πλαίσιο οι άλλες χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν την αδήλωτη εργασία αλλά και κάθε μορφή παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι και για τις εφιαλτικές διαστάσεις της απλήρωτης εργασίας στην Ελλάδα η Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, για την οποία αναμένεται απάντηση.

Σχετικά άρθρα του Απ. Καψάλη στην εφημερίδα «Εποχή»: http://www.epohi.gr/portal/koinonia/18835-gia-mia-ethniki-kampania-enantia-stin-adiloti-ergasia
Κι ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ με στοιχεία από τις σχετικές έρευνες του ΣΕΠΕ: http://www.kathimerini.gr/809231/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/efialtikes-diastaseis-lamvanei-h-adhlwth-ergasia-mesa-sthn-krish