Παρέμβαση Κ. Κούνεβα στην παρουσίαση της Έρευνας « ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, 2008-2014»

Κείμενο παρέμβασης Κ.Κούνεβα

 

Ευχαριστώ όσους ήρθατε εδώ για την παρουσίαση αυτής της σημαντικής έρευνας.

Εγώ θα πω πολύ λίγα πράγματα, για να μπούμε γρήγορα στην ουσία. Να σας εξηγήσω γιατί ανάθεσα αυτή την έρευνα.

Ο πρώτος λόγος.

Λένε συχνά οι πολίτες, και μπορεί να έχουν και δίκιο, ότι το ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές δαπανούν πολλά χρήματα σε περιττά πράγματα. Πράγματι, είναι αρκετά τα χρήματα που μας διαθέτουν για τις δραστηριότητές μας. Αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε με τα χρήματα αυτά. Πώς τα αξιοποιούμε με τρόπο χρήσιμο για τους πολίτες. Και νομίζω ότι αυτά που θα ακούσετε σήμερα, αυτά που θα γράψετε αύριο όσοι είστε δημοσιογράφοι, είναι χρήσιμα. Και εγώ και όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE έχουμε δείξει πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει η Ευρωβουλή.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ λέμε συχνά ότι πρέπει να δούμε τους ανθρώπους πέρα από τους αριθμούς. Και κατηγορούμε, δίκαια, τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν τίποτε άλλο εκτός από νούμερα.

Να, λοιπόν: εμείς τους δείχνουμε τι λένε πραγματικά τα νούμερα για τους ανθρώπους. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν με τα μνημόνια όχι μόνο έχουν προκαλέσει τεράστια αύξηση της ανεργίας, αλλά αυτή η τεράστια ανεργία καταστρέφει και απομακρύνει κάθε ελπίδα ανάπτυξης.

Παραδίδουμε, λοιπόν, αυτούς τους αριθμούς, αυτή την έρευνα, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι τους αφορά. Πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς που σχεδιάζουν πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. Κι ύστερα, σε όλους τους επιστήμονες, τους ερευνητές των οικονομικών ινστιτούτων της χώρας, κρατικών ή ανεξάρτητων, στα συνδικάτα. Νομίζω ότι τώρα έχουμε ένα ακόμη πειστικό επιχείρημα γιατί πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική. Ελπίζω και η κυβέρνηση να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Ευχαριστώ την κ. Μπελεγρή και τους ερευνητές της ομάδας για τη δουλειά της και την παρουσίαση που θα ακολουθήσει.

Η προβολή της έρευνας θα συνεχιστεί και με άλλους τρόπους.  Θα φτάσει και στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο και εύχομαι να προκαλέσει όχι μόνο επιστημονική, αλλά και πολιτική συζήτηση για να αλλάξει η πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Γιατί αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική που μειώνει τους μισθούς και αυξάνει την ανεργία θα είναι σαν η Ευρώπη να πυροβολεί τα πόδια της. Ελπίζω να το καταλάβουν.

Ευχαριστώ

 

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (VIDEOS)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΈΡΕΥΝΑΣ (PART 1)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΈΡΕΥΝΑΣ (PART 2)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΈΡΕΥΝΑΣ (PART 3)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΈΡΕΥΝΑΣ (PART 4)